Tuesday, January 11, 2011

~ Perangi SebolehnyA ~

Bagi sesiapa yang berjaya lepas untuk ke
Blog Ini
Tahniah! Hehe~
Bagi yang tak berjaya lepas nak nengok blog tu takpa.
Bukan pe, aku saje nak cerite yang same dengan entry blog tersebut.

Waktu ni, kami sekeluarga di Segamat.
Bapak aku dikerjakan kat sane sebelom pencen.
Aku time tu kalau tak silap form 2 kot.
Kalau tak form 3 arr kan.

Mase bapak aku masih kejer dulu,
Aku serius memang suke ikut bapak aku gi office skali.
Memang abis sume orang pejabat kenai aku.
Muke penyebok dah datang pejabat.. Haha~
Baik kat Segamat mahupun mase bapak kejer kat Perak dulu.
Memang muke aku suke menempek wat hal sendiri.

Aku suke pergi bukan pe, duduk kat rumahpun aku bukan wat pape.
Melangut jer nengok tv
Last last tito.
Ughh~

Baik aku follow bapak aku gi pejabat, leh main main komputer
*time tu bapak aku tak belikan kami komputer lagi sebab kami ni tak reti gune
Boleh main yang taip taip surat setiausaha bapak punyer.
Tu jerlah.
Main photostat.
Sronok! Photostat IC, tapak tangan, duit duit lame.
Yang Seratus, lima ratus ngan seribu ringgit tuh.
Haa~
Pastu, gune duit photostat tu wat jual beli. Bahaha~
*tipu tuh

Ni lah bende tu. Aku tak tau arr pe name bendealah ni
*sumber akak google hidung kembang

Ni satu lagi bagi nak memastikan bende tu adelah same. Hehe~
*sumber akak google gak

Bende alah ni aku gune bile sume orang pejabat dah balik rumah.
Means bile dah abis tempoh kejer.
Time tu baru aku kejer melewak je dalam pejabat.
Jalan jalan dalam pejabat,
Masuk meeting room.
Main bende keyboard tu. haha~
Best!

Ade lah satu hari tu
Hari memang tak tau arr kan.
Aku ikut bapak ke pejabat.
Mase tu aku baca buku kot kat sofa pejabat bapak.
Time tu customer ade je datang nak jumpa bapak.
Adelah sorang mamat ni.
Bangsa pe aku dah tak ingat.
Die datang nak bincang pasai tender kot.
Nak mintak kelulusan bapak aku.
Then, aku duk kat sofa tu betoi betoi bertentang dengan sisi kanan mamat ni.
Ada faham kah?
Hehe~
So, tengah cakap cakap tipu si mamat tu, die pun adelah menghulurkan sesuatu dalam envelop
Dalam tu aku dah tau dah kompom kompom duit punyer.
Brapa riban tu tak tau arr kan.
Elok jer mamat tu hulur secara senyap kat atas meja,
Bapak aku cakap kat mamat tu
"U nak i call BPR ke datang jemput u kat sini?"
*dengan nada rileks ngan tangan dah kat telefon nak angkat call
Aku ingat ingat ayat macam tu arr.
Dah lah ade poster sebesar besar alam duk tampal kat blakang bapak aku tulis
"Perangi Rasuah
Hapuskan Rasuah."
Hahaha~
Bengong punyer orang.

Pastu, orang tu pun menggelabah gak arr.
Dah rencana die tak kene. Hahaha~
Lepas tu muke die agak bengang cuak cakap terima kasih Tuan, terus blah. Haha~
Kelakar gler time tu.

Pastu aku cakap kat bapak nape tak amik?
Bapak aku nada tegas,
"huish! tu rasuah. Masuk neraka kalau amik"
Aku "ohh.." Ahaha~
Aku kan budak budak hingusan lagi time tu.

Pastu, bile dah abis kejer,
& abis aku wat bende tak pekdah sume (photostat, keyboard tu, ronda ronda dalam pejabat)
Kami pun pergi arr surau berdekatan dengan pejabat nak solat Asar baru balik rumah.

Bile sampai rumah kecoh arr duk sebok cter kat mama & kakak. Hee~
Pastu tamat...

-so, hati hatilah bile dah kejer. bende yang kite rase itu halal lah bende yang sebenarnyer haram.
-janganlah amik pape dari sape sape tanpa kite tahu asal usul sebenar tujuan die.
-cukuplah dengan ape yang kite dapat. nak kaya cepat buat business sendiri. kalau makan gaji, memang ko tak kan kaya raya arr. hehe~


~ Jaa ~

4 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

akupun dulu suka ikut abah aku pg keje..... motif nak dpt cekelat dr aunty ros.... haha.

KuaLaM KeinDahaN said...

wahh.. untung arr dpt coklat. ahaha~
aku g, xdpt papepun.. senyuman yg manis jer dari sume org.. ehheehe~

*loue me* said...

eh time tu ko ade eh.aku pn dh xingat.yg aku ingat tu version citer dr bapak.tp bapak mmg real la kan.

bukan keyboard la ngok tp typewriter

KuaLaM KeinDahaN said...

alahh.. byk kali kot bapak cter.. ahaha.. kt perak lg arr.. byk kes kat sane bapak cter.. :D

ohh! ye ke?? mane aku tau. ahahaahaha.. :D