Tuesday, October 25, 2011

~ October 24th 2011 ~

Eerrr...
Sorry for not updating anything in this blog like "years" or "months" or "weeks".
Yeah! Whatever.
I Am Truly Sorry For That!

So, this is just a quick one.
Didn't have any ideas to jot panjang panjang. Hehehe~

So, what i wanna share with u all that YESTERDAY was my "Big Day".
Not Sooooo Big But Kinda Big For Me.
Hee~
Just pictures will tell u more.



 With my Parents




 At Batu Belah Batu Bertangkup Yang Tertangkup Tangkup

 My Dad's Convo :P
Okie! He was Graduated from ITM also okie!

Sis Re3n Yang Poyo.
Bahaha~

Thats It!
Papai~

~ Jaa ~

Friday, September 9, 2011

~ Hari Raya 2011 (DaY 4) ~

This time kami menuju ke Zon Utara plak.
Lepas beraya agak sakan kat kampung halaman yang nun indah permai dimata pemerhati.

Kami gerak dari rumah around 1100 kot.
Pastu sembahyang jumaat kat area area ulu yam.
Saje mule mule nak masuk jalan lama sebab nak sembahyang Jumaat.
Lepas sembahyang Jumaat baru masuk highway.

Weeehuuu...
Walllllllllahhhhhh~

Sepanjang perjalanan tampak rileks jer..
Suasana yang memang dah biasa daku lihat.
Sama jer mase aku pulang ke Zon Utara untuk belajar.
Takde langsung perubahan yang ketara.
Yang beza?
Jalan raya yang kadang kadang jam, kadang kadang lancaq gila abaq ang!
Tudiaaa!

Tapi ade satu tempat tu.
Ekceli tak satu arr.
Dalam 2 3 tempat gak arr.
Jam memang seteruk teruknyer!
Kalau anda tahu dimanakah tempat ini.
Aku bagi tepukan gemuruh kat korang dengan sepenuh jiwa dan raga aku!
Hahhh!
Punye excited aku nak bagi korang dapat jawab...

 Lokasi pertama
Anda tahu dimanakah ini?
Jangan tanya aku sebab aku pun tak ingat kat are mane ni.
Hehehehe~

 Lokasi kedua.
Hahh!
Sape tak tau memang nak kene cepuk dengan aku.
Yang ni aku tau sangat sangat.

 See?
Lepas turunpun dari bukitpun still lagi jammed.

Sampai sini.
Dan ke depan lagi.
Dan lagi dan lagi...
Aku rase dekat 5-7 kilometer kot!

Nasib perjalanan dari Selatan ke Utara lancar dan bahagia bagi semua pengguna.
Sampai kat umah TokCik around 2000 kot.
Sebab pa lambat?
Sebab banyak berenti.
Makan, solat, toilet, isi minyak.
Skali berenti minimum 30 min.
So??
Total arr brapa banyak kali stopped.
Hehehee~

Pastu makan malam kat umah TokCik
Then tidoq jugak kat umah TokCik.

~ Jaa ~

~ Hari Raya 2011 (DaY 3) ~

Haaaaaaaaaaa.....
Cerita Raya Lagi Meyh!
Weeehuuuu~

So, untuk hari ke-3 ni.
Misi nak jalan jauh jauh sampai mata rabak!
Wohooo!
Jadi pandaman kejap.

So, Bangun awal pagi solat pastu sambung tito jap dalam 2 jam kot.
Pastu bangun gosok gigi makan apa yang patut seperti lemang dan lemang jer.
Duk kat ruang tamu tonton Gua.PunyaTv.
Agak agak MakCik PakCik duk bising bising suh yang lain lain bangun.
So, mandi arrr sorang sorang dan gosok baju nak pergi beraya.
Around jam 1300 kami gerak ke rumah pertama untuk beraya dan makan skali tengahari.
Umah MakLang kat Palong.
Sesi membalas kunjungan.

Kami gerak 3 keter.
Total pada hari tu 12 orang jerr.
Bapak & Big Bro bawak keter memasing.
Aku bawak keter Along Fadh.
Haaaa.....
SAJE JE MOTIP NAK BAGITAU AKU TUKANG BAWAK KETER HARITU.
Hehehehe~

Sampai sampai solat zuhur terus rembat makan.
Serius sedap gler keluarga MakLang masak aritu.
Sangat sangat!
Memenuhi citarasa!
2-3 pinggan gak arr aku tambah.
Pinggan jerlah, isi taktau ade ke tak.

Agak agak perut dah sendat, lubang tali pinggangpun dah kene pindah ke lubang yang lebih besar.
Kamipun gerak ke next station.
Ke rumah MakNgah kat Bukit Jalor.
Sesi membalas kunjungan lagi.
Kat Umah MakNgah kami dihidang dengan laksa.
Sedap okie!
Chef yang masak.
Memang superb arr kan.

Muka yang penuh kekenyangan!

 Owh! Lupa nak bagitau.
Ni Along Fadh.
Mate die masuk serangga, siap dah kene sengat skit malam tadi mase tito.
Pastu doktor tak kasi bukak bendealah tu.
Tu die jadi pirate of the Caribbean Versi malaysia punye.
Hehh~

 This is Yani & Me
My Kazen

 Ema & Sis re3n & Yani

Haaa!
Ni budak tak senonoh nih.
Kazen paling kecik.
Hisham busyuk name die.
Hahaha~

Lepas makan perut naik kembung macam ikan buntal.
Kamipun gerak ke next station lagi.
Ke rumah PakTeh.
Dekat jugaklah dengan umah PakNgah.
Kami elok elok jer sampai.
Anak anak MakLong pun sampai gak sama waktu dengan kami.

Sampai sampai terus wat hal kami ni.
Hehehehe~
Mengetest superbike jap.

Kat umah MakTeh.
Kami dihidangkan plak dengan bihun sup kot.
Alamak!
Tak ingat plak makan pa.
Hee~
Lepak lepak sambil tonton PakTeh.PunyaTv.
Nak dekat jam 1900 kami gerak chow pulang ke umah kampung smula.

Lepak lepak lepak makan sampai nak meletop!

Singgah Maghrib kat Masjid.
Pastu terus shoot pulang.
Sampai around 2100-2115 kot.
Pastu lepak tunggu makcik makcik memasak untuk makan malam.
Lepas makan around jam 2300 camtu.
Keluarga aku balik umah kat Seri Kembang Semangkuk.
Sebab esoknyer mahu pulang ke Zon Utara plak.
Heeee~

~ Jaa ~

Thursday, September 8, 2011

~ Hari Raya 2011 (DaY 2) ~

Bangun pagi gosok gigi cuci muke minum milo sama lemang sangat sedap owh yeahhhh.
(nyanyi lagu ala ala "bangun pagi gosok gigi cuci muka bla bla bla........)
Hari hari mau makan rendang daging banyak banyaaaaaak.
Pastu lepak kat ruang tamu tengok tv + online kejap (walaupun line berokband sangat teruk!)
Tapi dengan penuh kesabaran di hari lebaran ke-2
Aku gagahi dengan penuh keimanan di dada.

Wa lepak lepak sambil lelapkan mate sebab tak tahan mengantuk main mercun malam tadi.
Sampailah sedap sedap mate bangun time matahari naik elok jerrr slow slow ke tahap tegak atas kepala.
Tapi gua tak mudah terpedaya.
Gua tetap lelapkan mata gua slow slow walaupun tito tito ayam macam dalam reban tuh.
Sampai satu tahap, wa tak tahan, gua bangun wa gi mandi.
Lepas tu aku sambung tito ayam balik kat krusi depan.
Hohohohoooo~

Sampailah jam 1330.
Time ni aku memang bangun dengan tahap kesedaran yang tinggi
Sebab keluarga PakNgah datang berkunjung.
Lepak lepak sembang sambil tonton Gua.PunyaTv.
Sampailah keluarga MakLang serta anak anak beliau ke rumah.
Sangat meriah!
Nasib arr umah kampung ni sangat besar dan sangat besar..
So, takde hal pasal nak duduk kat mane skalipun.

Sampailah jam 1430.
Ni arr time yang ditunggu tunggu oleh semua orang iaitu time makan.
Hoho~
Sedap gleeeeeeeeer!
Makan memang orang kate tak hingat dunia arrr..
Bantai cukup cukup sampai mengah owh.

Lepas makan keluarga MakNgah & MakLang pergi beraya ke rumah MakLong & sebagainya.
Kami duk umah tunggu sape sape nak datang beraya lagi.

Bangah & wife nye pulang ke Perak beraya belah isteri die.

Around jam 1700 camtu.
Keluarga PakTeh semua plak tibe.
Pastu keluarga MakAchik plak datang.

Kire hari ke-2.
Kami lepak kat umah jer.
Tak pergi beraye ke mane mane pun...

Malamnya??
Malamnye tonton muvie lagi.
Sampai arr jam 0200.
Baru masuk tito.

~ Jaa ~

Wednesday, September 7, 2011

~ Aktiviti Di Malam Raya PertamA ~

Lepas makan makan makan rehat tengok tv hampir hampir tertito.
Kazen gua turun rumah mau pasang pelita.
Aku dari yang mengantuk terus segar mau pasang pelita skali.
Pasang pelita baru.
Yang lama punye tak tau pi mana.
Agak agak dah nak maghrib baru nyalakan sumbu.

Bila maghrib berlalu, semua pakat nak tengok berita tetibe dipasang cerita "Flat 3A" di television.
Lalu, dipasang terus sehingga tamat.
Owh!
Kaum adam sudah ada planning mau dibuat.
Kami sengaja pasang cerita "Flat 3A" sebab nak bagi kaum hawa duk lepak tengok tv lama lama
Tak turun main apa yang kami mainkan.
Heehehe~
Macam biasa arrr.
Tiap tiap tahun mesti "Sugar Daddy" sponsor mercun + bunga api kaw kaw punye.
This time aku main sampai badan aku lenguh lenguh dan lenguh sangat sangat.
Sampai nak angkat tanganpun macam dah takde deria owh.
Ni barang disponsor.

Ini baru suasana raya di kampung.
Kat bandar dah takde sangat nak buat macam ni.

 Ni barang disponsor oleh "Sugar Daddy"
Banyakkan?
 Ada bola, telor, yang macam dynamitepun ada gak.
Bunyi takyah cter arrr.
Bergegar kampung aku.

Yang paling best kami lawan mercun dengan kampung sebelah.
Tiap tiap tahun macam tu.
Yang menang sapa??
Kami arrr.
Hahahaha~

Sebabnyer, diorang bakar dulu.
Tanda mengajak.
Pastu kami balas non-stop.
Lepas satu satu, satu satu...
Dekat 2 jam lebih gak arr duk membaling mercun bola bla bla bla tuh.
Sampai kampung sebelah senyap terus tak bakar dah mercun.
Kitorang je yang duk bakar lagi
Hahahaha~

Sebenarnyer aku taktau aku duk wat pe time ni.
Duk menari tarian pa pun tak tau.
Ish ish ish...

Sampai arr ke kemuncak main mercun..
Ini dia..
Ni barang paling dinanti nantikan.
Aku panggil mercun KLCC.
Yang ni 48 das punye.
Malam mase aku on the way balik tu "Sugar Daddy" dah bakar yang 138 das.
Yang lagi besar dan power punyer.
Daiiimmm!
Tak dapat nengok!




Agak agak Dah jam 2245-2300, kamipun stop main.
Sebab dah abis.
Kami main skali round jer.
Takde simpan simpan dah.
Agak seronok kalau raya.
Hehehe~

*next entry mengenai raya seterusnya*

~ Jaa ~

Tuesday, September 6, 2011

~ Hari Raya 2011 (DaY 1) ~

Kami gerak pulang ke kampung malam raya which is malam tadi arr.
Sampaipun around 2300 kot.
Singgah umah PakChek, Then terus tito kat sane.
Kami tak tito kat kampung terus since macam tak larat dah.
So, esoknyer (hari raya) pagi pagi lepas subuh terus balik ke kampung.
Tak jauhpun. Dalam 30min jer.
Dalam Jam 0800 sampai kampung.
Makan lemang banyak banyak, baru mandi siap siap nak gi sembahyang raya.

Balik sembahyang raya lepak lepak tengok tv sambil makan kuih raya yang patut dihidangkan kat orang
Yang datang berkunjung tapi dimakan oleh tuan rumah sendiri.
Hehh~

Di beranda yang penuh klasik!
Sebab rumah ni dibina tahun 1977
Dan cat kat dinding tu pun kaler asal tahun 1977 tau!
Haaaaa~
Kitorang duk tengok pa ntah.
Hehehe~
Dahlah betol betol depan jalan raya ni.
*My Dad With Me*

Baju melayu yang recycle kembali
Hoho~

Lepas makan makan bergambar salam raya dengan semua orang dalam rumah tu
Kamipun gerak ke umah Tok Darat.
Tok Darat ni kire ayah kepada PakUsu aku.
Umah Tok Darat betol betol depan umah kampung aku.

Makan lagi..
Tapi aku makan bihun jer & beberapa jenis kuih raya.

Agak agak aku dah tertito sambil duk nganga mulut 30 darjah.
Baru arr balik umah siap siap nak gi beraya umah PakLong plak.
Kat umah PakLong kami makan lontong.
Perghh!
Perut tengah sendat gler kot!
Kejer makan makan makan.
Sembang sembang amik gambar gelak huha huha.
Kitorangpun gerak ke umah PakCik Pilus plak.

PakCik Pilus ni abang kepada PakUsu aku.
Lepak makan lagi.
Sembang gelak huha huha.
Sampai Alongpun tito baiiiik punye duk landing atas krusi.
Hahaha..
Agak agak air liur basi dah nak meleleh kitorang gerak ke umah yang paling aku tunggu tunggukan!!!
Owh!
Rumah TokChek.
Sebab aku nak jumpe "Sandra Bulldog" aku.
Hahahaha~
At first ingat die takde.
Sebab tak nampak langsung.
Sampai arr kazen aku nampak & lebih excited dari aku gtau die nampak "Sandra Bulldog".
Perghh!
Apa lagi!
Muke terus ada happy arrr.
Hahahaha~

Before dat, bergambar dulu.

 Along Fadh, Alang Myza & Me En. Sepet

Owh!
Harap harap balak Alang Myza nengok blog ni & pic ni.
Hahahahaa..
Saje wat gambor kontroversi.

Lepas makan makan minum je kejer 1 ari ni.
Then, agak agak orang tua dah puas sembang.
Kitorangpun gerak arr nak ke umah PakChek smula nak beraya.

Kat umah PakChek makan lagi.
Walaupun MakChek ade masak nasi lauk sardin masak asam.
Aku tak makan dah.
Sebab perut serius full kaw kaw.
Even kalau makan nasi baru arrr rase puas rase kenyang.
Tapi, aku dah tak larat.
Aku tito jer.
Hehehehe~

Agak agak dah jam 1830 kitorangpun balik arr ke kampung smula.
Pakcik Makcik sume singgah umah sape ntah.
Kitorang kazen kazen je balik.
Sampai umah mandi manda makan lemang lagi.
Pastu tunggu aksi malam plak in the next entry!

~ Jaa ~

Monday, September 5, 2011

~ Iftar Di Concorde HoteL (28/08/2011) ~

This time aku cter pasal iftar kat luar plak.
Tiap tiap kali iftar mesti kat rumah jer.
Jaranglah makan kat luar.
Sebab lebih selesa makan kat rumah.
Senang nak wat papepun.
Hoho~

So, untuk harini, Big Bro & Sis Re3n yang punye cadangan.
Nak berbuka kat Concorde Hotel Shah Alam.
Sebab ade promotion 2 hari jer.
27/08/2011 & 28/08/2011 Sahaja!
RM50/Head.
So, kire okie arr.

Juadah kat hotel tu pun tak lokek.
Macam macam jenis ada.
& sedap gak arr.
Yang pasti!!!!
Daging kambing ada..
Wuhhh!
Itu makanan fav!
2 kali kot aku pi amik...
Memang aku tarik banyak gler arrr sampai pale dah nak nak naik pening diwatnyer.
Hahaha~

Gambar gelap sebab Sis Re3n tak reti amik gambor.
Hahaha~

Muke ku with rambut yang baru dipotong petangnyer before gerak.
Hehe~

Ni arr kaki kaki yang berbuka aritu.
Penuh sepenuhnyer orang time tu.

Ni makanan semasa berbuka.
Ni baru 1st round.
Aku makan sampai 4-5-6 round kot.
Serius!
Sampai waitress situ kejer duk angkat pinggan kat meja kitorang jerlah.
Lepas satu satu, lepas satu satu.
Hahahaa~
Memang aku seksa die sikit arrr.
Kejer aku duk berjalan cari makanan yang nak dimakan.
Tetibe plak aritu perut aku jadi perut buaya + biawak.
Non-stop mulut aku duk kunyah.
Kire orang kate pe?
Tak rugi arr bayar..
Hahaha~
*serupa arr kalau di makan kat kenduri kawen. kaw kaw aku bantai makan
Yang Penting Apa??
Tiada Pembaziran Yang Berlaku Semasa Makan

Itu Mustahak!

Nyum nyum.
Jarang aku dapat makan tiram.
Sebab susah nak jumpe kat luar luar kedai biasa.
Nyummy!

Makan makan makan solat maghrib makan makan makan...
Sampai arr jam 2115 gak arr.
Ke lebih.
Ntahlah.
Baru arr blah dari situ.


Pastu lepak kat Kompleks PKNS & SACC Mall.
Kat SACC Mall, terjumpelah plak Baki 8TV
Duk jadi tourguide 2 orang mat saleh duk shopping baju raya gak.
Pastu nga Sis Re3n duk try & nak beli baju, tetibe aku ternampak
Eyh! "Nabil Rajalawak" dengan awek die (bakal tunang) duk shopping shopping baju raya gak.
Owhooo.
Kejer nampak artis jerlah time tu.
Pastu ade keter ZainalAbidin yang agak stylo duk parking kat luar.
Rasenye ade wat show kot...

Pas pusing pusing lepak sampai kakipun agak lenguh dengan duk carry perut yang buncit.
Kitorangpun balik arr ke rumah.
Kenyang ggggler.
Hehe~

~ Jaa ~

~ Reunion SMKSS Batch SPM 2006 YeaR 2011 ~

Haaaa.
Walaupun cter ni dah basi tapi aku tetap nak update.
Biasa arr tu kan.
Hehee~
So, reunion kali ni kitorang dah plan seperti di entry entry sebelom ni.
So, bagi sesiapa ade follow memang tau arr kan.
Entry kali ni bukan aku nak cter pasal plan plan bagai tu.
No No No.

Kali ni just nak update pasal event pada hari tu jer.
So, lepas kitorang bincang dan akhirnye kami decide nak buat pada
20/08/2011 (Saturday)

Kitorang kumpul kat tasik tepi skolah around 1730.
Then, jam 1800 kami gerak ke
Restoran Perantau Hill, Bangi.
Kami konvoi tak ramai.
Dalam 4 bijik keter jer.
Tapi, bile dah sampai kat Perantau around 1800
Rupenyer dah ramai kat sane.
Hoho..
Pastu kamipun lepak kat atas kat keja makan.
Sembang sembang sambil tunggu yang lain yang on the way.


Ni adelah pintu masuk utama.
Tapi boleh je masuk kot mane mane yang nak.
Sebab besar gler glerrr tempat ni.

Around 1900 sume dah sampai.
Ekceli, tahun ni adelah tahun ke-3 berturut turut.
Last 2-year 34 orang yang hadir.
Last year 24 orang yang hadir.
& for this year a new record dah dicipta iaitu seramai 45 orang yang datang.
Kalau ikutkan 52 orang.
Tapi, yang lain tak dapat datang last minute.

Makanan untuk hari tu ade 11 jenis.
Banyak glerkan???
Bayaran just RM20.00 per head.
Kire tujuan kitorang makan sampai muntah.
Hahaha~

Lepas makan makan solat solat...
Pastu memang bergambar sakan arr kan.
Hehh~

 Nilah muke muke yang hadir tak termasuk cameraman
*credit to anakanda puan aishah untuk pic ni*

 Hasil makanan yang bergelimpangan kami makan sampai licin.
Kenyang sampai nak meletop owhhhh...

Owhooo!
Ini adek saya.
Panggil je die "AinTomoda"
Rindu gler kat die.
Heee~

Yang best tempat ni ade 3 bahagian.
Tempat duduk bersila ala ala meja jepun (tempat kami makan) siap ade gambar cantek cantek kat blakang kitorang.
Tempat makan bermeja batu standard kat restoran restoran lain.
Lagi satu ade tempat makan tertutup (yang ni tak silap dalam renovation)

Ni arr gambor tu.
Sila abaikan gadis gadis ayu di depan tu.
Hehehehe~

Dekat jam 2130 gak arr kitorang duk lepak sembang bergambar.
Pastu ade suara suara ajak gi Uptown kat Cheras & Jalan Reko, Bangi.
So, berpecahlah kami kat situ.
Aku follow ke Jalan Reko, Bangi.

Lepas lepak lepak usha usha barang.
Baliklah ke rumahhh...

~ Jaa ~

Monday, August 29, 2011

~ Rambut RayA ~

Lepas dah berminggu minggu kene suruh/paksa potong rambut dengan mama & bapak.
Akhirnyer, aku makbulkan permintaan orang tua aku.
Hoho...

Actually, akupun nak potong gak since raya dah nak dekat, kang tak sempat or salon tutup.
Tak ke naya??
Berambut panjang plak aku tahun ni.
Tak berapa sesuai aiiiih.

Punca aku malas nak potong rambut awal awal bukan pa.
Sebab banyak salon dah aku try kat area area aku ni.
Sumenyer hancur.
Cara potongan tak menarik, kire tak memenuhi citarasa aku.
Bagi lelaki ye untuk kaum kaum hawa nak tau.
Rambut = Identity bagi seseorang lelaki.
Haaaaaaa~
Boleh dikatekan arr macam asset jugak!

So, takyah nak complain macam macam arr kalau laki ampa duk wat style pelik pelik.
Heheehehe~
Tapi kalau buruk sangat tegur jer.
Tu, karang wat malu jer duk jalan sama sama.

So, cternyer, semalam aku gi try satu lagi salon baru kat taman aku ni.
Name salon tu
"INFINITY PRO STYLIST"


ni name card owner salon nih.

Sebab salon die nampak macam exclusive.
Aku time tu gamble jer arr.
Dah malas nak mencari salon lain dah.
Masuk masuk, pekerje pompuan die yang entertain.
Die just tukang cuci rambut customer.
Tukang gunting KALAU tak silap aku 2 orang jer.
2-2 laki.
Sebab tu je yang aku nampak.

Then, mase aku tengah potong rambut datanglah sorang laki lembut nih.
Die tanye, nak cut & rebonding kat bahagian depan skali color rambut brapa sumenyerkan.
Pastu, die nga pilih pilih kaler.
Member die datang, tapi bukan lembut, keras arr. Hehe~
Pastu, diorang kene tunggu 30 min sebab nga potong rambut aku.
Pastu boleh tak yang si pondan tu cakap
"Aaa, nanti saya datang balik boleh tak? Saya nak gi beli makanan jap".
Eyh hello!
Melayu kot.
Hohooo~
Aku time tu macam glurp!
Wokeyhh.
Wat taktau jerr arrr..

Pastu bile dah abis potong & check check potongan rambut aku.
Akupun terpandang si pondan nih.
Amboihhhh..
Nga sedap gler makan kropok ala ala mister potato dalam balang tuh.
Hahahahaa~
Tak senonoh sungguh.
Tapi, takleh kate pe arr since kebiasaan "diorang" memang macam tu.
Biarkan jerlah.
Pandai pandai diorang menjawab nanti.
Heee~

So, rambut ni harge die RM25 sahaja.
Kalau skali cuci RM30.
Aku tak cuci rambut sebab before aku gi tu pun aku baru je lepas cuci rambut.
Maybe next time kot.
Then, mister owner salonpun bagi aku name card die seperti yang tertera kat atas tu.

Servis diorang bagi tu kire okie!
Sedap!
Selesa!
Maybe cara potongan rambut SEDIKIT kurang.
SIKIT jerlah.

Yang betol betol boleh memenuhi citarasa aku HANYALAH kat sungai petani.
Itu sahaja yang betol betol puas ati...
Salon Beaufort.

So, here's my new hair!
My "rambut raya"
 dah macam kat convo je rasenyer. hehehe~

sorry, cant reveal since ini adalah rambut raya.
hahahaha.
bajet retis!
ceith!

So, skrang ni dah takde istilah "Just Tin Zen Bibir"
Sebab rambut aku dah pendek.
Takleh nak swing swing dah lepas ni.
~SobsobsoB~

!!! Selamat Hari Raya !!!

~ Jaa ~

~ Cerita 1 Syawal 2011 ~

Wahh!
Belom raya dah post pasal raya tahun ni??
Hahaha..
Bukan pa, excited tu belom adepun sebenarnyer.
Saje je.
So, disebabkan dah lame aku tak buat entry baru.
Kali ni aku nak bukak cter terus untuk 1 Syawal yang tak lame lagi menjelang.

Seperti tahun tahun lepas,
Sume orang pakat duk SMS wish raya kat member member, sedara mara, pakcik makcik.
Haaa!
Same gak arr untuk tahun ni.
Mesti dapat a day before raya, or pada hari raya ataupun
Beberapa hari selepas 1 Syawal yakni masih lagi dalam bulan raya.

Kali ni bukan pa, aku just nak terangkan ja.
Bagi sesiapa yang SMS wish raya kat aku tu serius!!!!
AKU UCAPKAN TERIMA KASIH BANYAK BANYAK.
Yang mana wish, memang aku akan reply balik.
Maaflah!
Handphone aku yang lame rosak, so, KEMUNGKINAN aku tak dapat nak bagi message kat sume orang.
Diharapkan bagi sesiapa yang baca blog ni before send message raya kat aku tu
Silalah letak nama kat bawah skali eyh!
PLEASE!
IM BEGGING YOU!
By that, i'll know sapa yang send kat aku tuh.

Tapi!
Ingin diberitahu.
Maaflah kalau ape yang aku tulis ni memang "open" arr.
Takde selindung selindung since aku skrang jenis open kalau nak berbicara. Hoho~

Tolong sangat sangat sapa sapa yang wish tu takyah nak tanya aku pasal raya.
Means, aku raya kat mana?
Raye tahun ni kaler ape?
Kampung kat mane?
Balik kampung tak?
Dapat duit raya banyak tak?

Hohohooooi!
Raya adalah masa untuk aku luangkan masa bersama sama sedara mara di kampung halaman aku.
Jangan ditanya aku mengenai soalan soalan yang hanya membuang masa dan kredit handphone anda sahaja.
Sebabnyer, bile mase aku tengah bersuka ria ber"huha huha" dengan kazen aku.
Aku plak terpaksa mengerah minda sebab nak reply soklan yang ditanya oleh korang.
Walaupun tampak mudah akan tetapi memerlukan daya "fokus" yang tinggi untuk membalas.
Bukan pa?
Bile aku nga syiok ber"huha huha" dengan sedara mara, skali nahhh!
Ape yang aku duk "huha huha" tu aku duk tulis send kat korang.
Tak ke nampak macam, ergh!
Pastu aku kene retype balik then send.
Bazir mase dan kredit aku jer.
Huhh!
Tak suke aku!!

Baik, kalau korang nak wish raya, wish sahajalah.
Aku tahu korang sume "concern".

Ape kate kalau aku jawab soklan korang tu awal awal.
Senang skit.
At least, kalau korang tanye, aku just reply, "rujuk entry 'Cerita 1 Syawal 2011"".
Macam cara jerr.
Hahaha~

So, soklan soklannyer yang aku nak jawab.
i) Aku raya kat mana?
- Seperti tahun tahun lepas, aku raya kat Negeri Sembilan belah BAPAK aku!
Kalau ade mase, baru balik Sungai Petani dan Penang belah MAMA aku plak.

ii) Raye tahun ni kaler ape?
- Tahun ni kaler hijau pucuk pisang dimana aku recycle balik baju raya 2 tahun lepas.
Sebab tahun ni tak sempat nak gi tempah baju.
Sedih sedih sedihhhh!

iii) Kampung kat mane?
- Sila Rujuk Di Soalan 1.

iv) Balik kampung tak?
-Giler tak balik! Of course arr balik!
Tak penah tak balik!
Syiok kot!!!
Makan Lemang Buatan Sendiri, Nasi Impit Dan yang paling penting dapat jumpa "Sandra Bulldog".
Ngahahaah!

v) Dapat duit raya banyak tak?
- Ohoiiii! Soklan maut kalau tanyer kat aku.
Hahahah~
Tak! Tak banyakpun.
Tak penah cecah RM200 untuk setiap tahun.
Paling sikit penah dapat RM22 SAHAJA!
Tu brapa tahun lepas arrr.

So? Ada soklan?
Aku hold masuk dalam list aku.
Senang aku wat camni lagi.
Post kat blog.
Boleh menjawab soklan kat sume orang. Hoho~

So, dah alang alang post untuk 1 Syawal.
Saya Mohd Nazree Bin Ibrahim a.k.a. En. Sepet a.k.a. Sepet En. Zen
Ingin mengucapkan
"Selamat Hari Raya Aidilfitri"
"Maaf Zahir Dan Batin"
Andai diri ini memang seringkali melakukan kesalahan yang tanpa diduga dan diluar kawalan ini.
Mohon maaf tulus dari hati yang suci ini.
Moga anda selamat di dunia dan juga diakhirat kelak!
Bagi yang memandu seperti aku ni, ingatlah nyawa orang yang tersayang.
Sebab speedtrap musim raya ni memang hobi diorang yang "paku paku kat bahu tu".
Tak raya, takde plak speedtrap bersepah sepah macam ni.
Semak tul!
Memandu dengan berhati hati okey!

Salam Merdeka Juga Yang Ke-54 Tahun!



p/s : raya tahun ni memang meriah main mercun arr macam tahun tahun lepas. hahahaa...

~ Jaa ~

Thursday, August 25, 2011

~ Kini Blog Saya Sudah Berubah WajaH ~

Blog Saya TelahPun Berubah Wajah
Mungkin Bagi Readers Yang Agak Agak Slalu Datang Terjah Mesti Perasan Akan Perubahan Yang Berlaku.
Bagi Yang Kadang Kadang Je Datang Masuk Ada Yang Perasan Dan Ada Jugak Tak Perasan.
Takpa, Tu Suma Tak Kesah.
Yang Pasti, Saya Tahu Blog Saya Berubah Wajah.
Walaupun tak banyak beza, tapi terasalah...
Hohoho~

Apsal Saya Pilih Warna Hitam As My Theme Colour?
(Puihh! sorry arr, aku nak guna bahasa "aku" arr. macam skema gler gune "saya". hahaha)

So, sebab aku pilih kaler hitam kerana hitam bagi aku itu elegan.
Tak sakit mate kalau baca blog.
Kalau kaler cerah macam putih, kuning, oren etc tu sebagai background.
Kalau bukak & baca, nanti lame lame berair mate tau baca!
Sebab mate kite ni seperti exercise berlebihan untuk membaca.
Sebab warna yang terang benderang menyebabkan mata kite cepat terasa iritasinya.
Jadi merah dan jadi cepat letih.
So, warna yang sejuk macam hijua pucuk pisang, biru langit/laut itu adalah digalakkan.
Sebab mata kite jadi tenang dan senang dengan keadaan sekeliling.

Warna hitam?
Hohohooo...
Cube anda baca...
Mata anda dapat fokuskan?
Walaupun tak berapa tenang tapi senang dengan sekeliling.
Hee~
Itu yang aku kekalkan lagi warna hitam sebagai theme blog ini.

Bagi link link di tepi kana tu still aku kekalkan.
Takde perubahanpun
Just font & jenis tulisan je aku tukar.
Walaupun tak berapa menarik sangat
Tapi okie okielah...

Sebab aku ubah tetibe sume ni kerana ehehehe~
Okie!
Exceli, pagi semalam aku saje je tukar tukar template
Skali naaahhh!
Aku lupe nak save code theme yang lame.
Tu yang terus tertukar jadi pelik pelik.
Then, akupun macam panic jerrr...
Then, akupun niat arr nak tukar terus.
Penat owhhh aku cari theme yang sesuai.
Kejap elok kejap tak.
Adehhh~
Last last lepas aku buat sikit sikit
Inilah hasilnya...
Harap okie ejrlah bagi readers yang datang terjah ye!
Hee~

So, tu jer aku nak bagitau.
Papaiii!!!

~ Jaa ~

Wednesday, August 24, 2011

~ AttentioN ~

CURRENTLY THIS BLOG IS UNDER MAINTENANCE
SORRY FOR THE INCONVENIENCE CAUSED

~ Jaa ~

Tuesday, August 23, 2011

~ Persiapan RayA ~

Hari ni dah masuk ramadhan yang ke-23 dah.
Tinggal lagi seminggu kite nak sambut kejayaan umat Islam selepas bertarung sebulan berpuasa.
Menahan lapar dan dahaga dan juga tingkah laku, nafsu dan pelbagai perkara perkara yang negatif.
Indah bukan?

Semakin menjelang Hari Raya semakin ramai yang dah wish raya.
Ish ish..
Lek luuuu...
Seminggu lagi puasa...

So, ape aku nak bagitau adalah yang aku masih lagi belum shopping untuk raya.
Serius!
Senarai nak beli baju sume tu dah ade dah.
Tinggal nak gi beli jer.
Tapi, aku takde mood untuk raya tahun ni.
Nak gi beli, tapi tk berkenan.
Nak gi beli takut short plak duit.
So, kene plan baik baik punyaaa.
Dana tahun ni sikit, memang kene bajet abislah.
Hurmmmm....

Tengoklah, aku ingat nanti nak gi One Utama.
Sebab sane banyak butik yang best best.
Boleh sekali harung jer nanti...
Haa!
Aku berkenan satu kemeja ni kat Uniqlo.
Serius lawa gler!
Malangnya!
Uniqlo just ade kat Farenheit88 ngan KLCC jer.
Adehhh~
Kalau ade mase aku nak gi KLCC arr rembat sebab aku tengok baju tu kat butik sane.

Mood shopping datanglah!!!!!
Aku perlukan kau.

Selain tu, rambut pun aku tak potong lagi.
Hurmmm..
Sape sape yang tengok FB aku.
Haaa!
Tu arr rambut terkini aku yang belom potong potong lagi.
Sebab aku tak tau nak potong kat mane.
Salon terbaik sume jauh jauh meyhh.
Malas nak gerak jauh jauh...
Adehhh~
Sume serba tak kena nih!

~ Jaa ~

Friday, August 19, 2011

~ Aku Bekerja Sebagai PA ~

Sejak aku start cuti kire kire 3bulan lebih yang lepas.
Aku memang duk umah.
Ada niat nak cari kejer dari menggangur saje saje jerr.
Then, bile nak cari ade jer hal yang aku kene lalui.

Pergi vacationlah, sedara mara kawenlah, makcik pakcik wat kendurilah.
So, aku terasa aku perlu utamakan keluarga dahulu dari cari kerja.
*alasan semata mata*
Hahaha~
Then, masa terus berlalu.
Sangat cepat kalau nak diikutkan.
Pejam celik pejam celik tak pejam pejam
Masa terus berputar dan pelbagai perkara tersebut terus berlaku.
Dan akhirnya pada tanggal August 1st 2011
Aku mengambil alih tugasan daripada kakak aku sepenuhnya.
Tugasan yang nampak mudah tapi memang mudah.
Macam ne tuh? Hurmmm
Senang jerlah, tak susah manapun

Tugasannye tukang taip surat surat, dokumen dokumen penting.
Tu jerlah.
Sume yang berkaitan menaip dan print.
Settle!
Aku jadi PA bapak aku.
Bapak aku walaupun dah pencen.
Tapi, persatuan taman telah percaya dan undi bapak aku
Untuk pegang jawatan Bendahari dalam persatuan ni.
Dah brapa tahun pegangpun aku tak ingat.
Alhamdulillah, kepercayaan mereka bapak aku pegang sebagai amanah.

So, disebabkan bapak aku tak reti pasal komputer tu yang main pas kat anak-anak suh watkan kerja menaip.
Wat mase ni dah 19 hari aku jadi PA bapak aku.
Dah macam macam jenis surat dan dokumen aku taip.
Dan yang paling best macam macam jenis nama penduduk dah aku nengok.
Sangat menghiburkan hati.
Maaf!
Aku tak dapat revealkan nama nama mereka as ini juga adalah sebahagian dari amanah untuk aku.
Hehehe~
*Padahal, kang ade orang persatuan duk baca blog aku mati duk reporT!*

Skrang ni, ade lagi beberapa dokumen nak kene aku taip.
Petang ni kene siapkan.
Sebab bapak aku nak pi photostat sebab esok ada meeting.
Tito aku pun kadang kadang lari gile giler sebab nak kejar mase sebab bapak aku nak post suratlah,
Meetinglah, ade orang mintaklah bla bla bla...
So, dats all!

~ Jaa ~

Thursday, August 18, 2011

~ Cerita 7 PerjalanaN ~

Ada pepatah yang mematahkan perkataan,
"Jauh Perjalanan Luas Pemandangan"
Maybe istilah gua rasa boleh bolehlah.
Kalau stakat jalan jalan yang gua dah biasa lalu.
Pemandangan tu pun dah tak payah gua nengok.
Dah terlekat dalam sanubari gua dan minda gua.

Semalam gua ada date.
Bukan date dengan perempuan.
Gua date dengan member gua masa gua sama sama Universiti dengan dia dulu.
So, semalam die mintak gua teman dia ke Key Ill.
So, dia dari Banting turun ke Alamanda.
Dari Alamanda gua guide dia ke rumah gua.
Sebab gua nak letak balik kereta kat rumah gua.

Lepas tu gua say papai kat mama gua.
Gua gerak dengan kereta member gua.
Owh! Mama gua bising.
Mama gua suruh gua potong rambut.
Aduhh~
Tunggulah, nanti gua potong kat Jantzen kat Mid Valley ye mama...

Kitorang gerak dari rumah around 12++.
Member gua sebenarnya nak gi baiki jam dia kat main Fossil dekat Menara Atlan.
So, gua dah belek belek kat maps.google.com.my tempat dia.
Owh! Senang jer gua nengok.
Celah lubang telinga jaa.
Dugaan sungguh bulan posa nih.
Telinga gua asyiklah gatai sejak 2-3-4-5 arini.
Terpaksa sabar dengan penuh tekun.
So, kitorang sampai kat Atlan Tower tu 1330 sebab parking susah cari. Daiiim!
Member gua parking kat Nasi Kandar Pelita.
Bukan kami "break fast" awal ekk!
Kami parking jaaa!
Then, bile dah sampai kat office dia.
Kami kena tunggu plak sampai jam 1400 sebab lunch hour.

Tepat jam 1400, technician sampai lepak lepak cungkil gigi.
Member guapun bagilah jam dia.
Tak sampai 15min, siap!
Just tukar battery jer.

Ada sorang customer tu tukar battery gak kene charge RM80 gua dengar.
Wooop!!
Bapak mahal.
Battery tahan setahun jer..
Teruk teruk. Songlap duit betol gua bicara dalam hati kecil.

Lepas tu gua dengan member gua lepak kat KLCC.
Pusing pusing masuk setiap butik yang ada.
Eyh! FCUK kat KLCC dah takde eyh???
Gua puas cari tapi tak jumpa jumpa.
Mana pindah?????
Naik angin jugak arrr gua.

Last last gua dapat rembat spender Renoma ja kat "U" Setan.
Member gua pun sama.
Rembat boxer Renoma jer.
So, raya ni gua pakai spender jerlah.
Hahahaha~

Around 1630 Kitorang gerak ke Shah Alam plak.
Nak bukak posa kat sana dengan awek member gua.
Jalan jam takyah cter arr..
Macam haremmm saja.
Gua yang memang seorang penyabar duk rileks kat krusi sebelah driver.
Gua tengok saja keindahan sekeliling yang tak menarik.

Around 1845 kitorang sampai kat Nasi Lemak Cinta Sayang Seksyen 7.
Hujan renyai renyai bagi sejuk badan.
Gua cedok nasi lemak buh dalam atas pinggan, lauk pauk.
Owh! Terima kasih sahabat.
Lu payung gua makan bukak posa.
Ada masa gua balas balas balik yeah!

Makan kenyang kenyang.
Lepas tu awek member gua dengan member dia 2 orang mau lepak kat Klang.
Gua taktau nau describe macam mana.
Patut gua gelarkan tempat tu Uptownkah? DownTownkah? Takdaq TownKah??
Hurmmmmmm.....

Member gua tu beli baju melayu sepasang.
Murah!
Sebab dapat harga kenalan kenalan.
Yang kenal tu awek member gua.
Memang bestprice dia kasi.
Coool!

Around 22++ member gua cakap mau balik.
Lagipun member gua nak balik jauh ke Banting.
Jam 2300 sampai rumah gua.
Pastu member gua terus shoot balik Banting.
Jam 000+ gua dapat message dari member gua cakap dia dah selamat sampai kat rumah.
Owhh!
Tenang jiwa gua baca.
Terus gua layan online puas puas sampai mata rabak tak tahan yang takleh blah punya.
7 tempat gua jalan semalam.
Penat takyah cter arr.
Gua rabak seyhh...

~ Seri Kembang Semangkuk - Alamanda - Atlan Tower - KLCC - Nasi Lemak Cinta Sayang Shah 

Alam - Klang - Seri Kembang Tak Kembang Kembang Dah ~

Gua bangun sahur jam 0505..
Agak lewat dari biasa.
Sebab biasa gua bangun jam 0500.
Hahaha~
Gua baca doa.
Gua Gosok gigi.
Gua Mandi.
Gua Solat.
Gua wat entry ni.
Dan Gua Post Entry Nih.
Lu orang?
Baca sajaaaaa.
Terima Kasih...

~ Jaa ~

Monday, August 15, 2011

~ Apa PasaT ?? ~

Harini dah masuk puasa yang ke-15.
Malam jap lagi terawikh masuk yang ke-16.

Di corong corong radio sume dah mula memutarkan lagu lagu raya.
Kawan kawan di facebook jugak dah mula post mengenai raya.
Mereka bercerita bagaikan esok sudah boleh takbir raya sahaja.
Sabar sabar!
Ade lagi separuh yang harus ditempuh.

Aku?
Owh!
Aku belom lagi ade "feel" nak sambut raya.
Baju raya tahun ni aku putuskan supaya aku memakai baju raya tahun tahun lepas sahaja.
Sebab aku tak mahu beli baju melayu yang siap punye.
Aku mahu yang tempah sahaja.
Maaf!
Nampak macam gedik.
Tapi, aku ada sebab yang kukuh.
Kalau aku beli yang readymade, baju memang cahanteklah terukur di bahu aku.
Tapi bile datang part seluar.
Sorry arrr...
Akan senteng sedikit.
Aku kan tinggi.
186cm.
Baju aku adalah saiz "M".
Seluar adalah jenis saiz "L".
So??
Memang aku prefer untuk tempah dari beli yang readymade.

Semalam aku pergi cuci mata.
Cuci mata di chow kit dan jugak kat maju junction.
Sempat jugaklah aku rembat 2 helai seluar pendek untuk duduk kat rumah sahaja
Dan songkok baru.
Kami keluar 4 orang.
Bapak aku tak follow.

Tak tahulah bile mase yang sesuai aku boleh pergi beli baju raya.
Aku target sumenyer adalah 2.

- Baju 2 helai
- Seluar 2 helai
- Seluar kecik 2 kotak
- Stoking 1 pasang

Tu jer kot.
Aku tak mau belanjer berlebih lebihan untuk tahun ni.
Sebab dah 2-3 tahun aku belanjer TERSANGAT besar.
So, tahun ni nak sederhana jerlah.

So, mohon dana yang aku perolehi boleh aku capai target persiapan raya ni nanti.

~ Jaa ~

~ TrusT ~

Kisah ni dah lame dah aku fikirkan
& ade jugak niat nak publish kat blog since ape yang berlaku adalah perkara yang dah berlaku.
So, I think it should be no problem for me to publish this entry.
Am I rite? Whatever…

So, dalam entry “I'm Just Tired Of Waiting
Ramai yang memberi respond walaupun tidak dalam ruang komen di entry tersebut.
Maybe mereka tak mahu ade sesetengah pihak terasa hati akan perkara yang berlaku ataupun tau siapakah yang memberi komen.

Lepas je aku published entry tuh, komen yang aku dapat ade yang positif dan jugak negative.
Antaranya adelah yang suruh aku bersabar, ini semua dugaan, ade jugak yang berasa kasihan dan ade jugak yang mengatakan perbuatan tersebut adalah kejam.
Maaf! Bukan aku yang kata.
Itu adalah dari sesetengah pihak yang prihatin sahaja.
Terima kasih! Aku menghargainya. Sungguh!

Jadi, kat sini bukanlah aku nak memperbesarkan perkara tersebut.
NoNoNo!!!
Since perkara tersebut telah berlaku, so, biarkan jer.
Aku dah melangkah satu tapak ke hadapan.
Mungkin kadang kadang aku terpijak duri pokok semalu.
Tetapi, aku gagahi jugak meredahi lalang lalang yang tinggi paras bahu aku.
Biarlah ape korang nak cakap.

Selepas ape yang berlaku, aku berdiamkan diri.
Tidak sama sekali mem-reply message sesiapapun.
Kawan kawan, teman rapat, kecuali keluarga sahaja.
Maaf!
Kalau call, mungkin aku akan jawab. MUNGKIN!
Sebab itu aku banyak berinteraksi di dalam facebook sahaja!
Sebab, online bagaikan separuh nyawa aku.
Handphone bagaikan takde makna dah.
Buang kredit dan perabis masa berlian aku jer.
Sampai tito akupun kadang kadang terganggu dek kerana perkara stupid yang aku buat.

Langkah aku yang goyah kini semakin kukuh lepas buat physiotherapy .
Lepas buat medical heart check-up.
Urin test & jugak x-ray tulang telinga.
Sumenyer jawapan positif aku terima.
Alhamdulillah!
Sejuk perut aku duk dalam air-cond dengar.

Now, aku akan terus terang.
Walaupun akan Nampak poyo tetapi ini yang hakiki.

MAAF!

Aku mohon sangat sangat takde perempuan yang akan tersangkut dengan aku.
Aku mohon sangat sangat takde perempuan yang akan jatuh hati kat aku.
Aku mohon sangat sangat takde perempuan yang akan suke dekat aku.
Aku mohon sangat sangat takde perempuan yang akan mempermainkan hati aku.

Dan aku mohon sangat sangat aku tak suke kat perempuan wat waktu ketika ini.
Aku mohon sangat sangat supaya aku tak sakitkan hati perempuan.
Aku mohon sangat sangat supaya aku tak mempermainkan perasaan perempuan.

Yang mane minat aku tuh.
Silalah tarik balik perasaan anda.
Sebab aku tak ready dah untuk sume ni.
Langsung!
Biarlah aku jalani kehidupan dengan “RAKAN RAKAN, SAHABAT HANDAI, KAWAN KAWAN” sahaja wat mase sekarang ni.
Tiada istilah teman istimewa, girlfriend, teman wanita untuk seketika waktu sehingga hati aku terbukak.
Tak kire anda anak tan sri, anak datok, anak majistret ke, lawyer ke, ahli music ke..
Eden tak heran.
Sekaya manapun anda, maaf!
Mata aku tak pernah dikaburi dengan nilai wang ringgit!
Setulus manapun hati anda, maaf!
Aku dah tak boleh percayai anda 100%-200%-300% dah.

*sumber akak google mate sepet

Kerna aku juga mempunyai perasaan dan jugak nilai maruah sebagai seorang lelaki yang perlu dijaga.
Jangan pernah dicanang mahupun diuli dengan perkara perkara yang anda rasa anda mampu lakukan kepada insan lain kepada aku.

Ingin aku memetik kata kata dari seorang blogger NurulBadiah Lai

"If You Are Successful, You Will Win Some False Friends And Some True Enemies;
Succeed Anyway.

If You Are Honest And Frank, People May Cheat You;
Be Honest And Frank Anyway.

What You Spend Years Building, Someone Could Destroy Overnight;
Build Anyway.

The Good You Do Today, People Will Often Forget Tomorrow;
Do Good Anyway.

You See The Final Analysis, It Is Between You And GOD;
It Was Never Between You And Them Anyway."

It was really nice sayings..
And I am truly sorry with all my statement.
This is what I think I should tell to everyone.
I guess.
That’s all!


 *sumber akak google gigi rongak

~ Jaa ~