Sunday, April 24, 2011

~ Jenis Ubat Kucing BayoU ~

This entry just information sahaja.

So, my previous entry ade tulis yang my kitty is sakit.
Demam, Selsema, & Hingus yang pekat kat saluran hidung die.
& di entry tersebut ada seorang pembaca komen tanya name ubat selsema tersebut,
So, its ok, i buatkan entry ni supaya nampak lebih jelas skit.

1st of all,
Mai aku cter skit mengenai symptom penyakit Bayou ni.

1st - bersin setiap mase
2nd - tidak bermaya untuk bergerak gerak (stay satu tempat je)
3rd - tak lalu untuk makan (walau makanan tu depan hidung/mata)
4th - bunyi seperti mengalami lelahan (asma) akibat sukar bernafas

So, semasa pergi ke klinik tu Doc bagi 3 jenis ubat.
Iaitu, Ubat Selsema, Immune Supporter & Antibiotik.

Ni adelah ubat selsema
"MUCOLYTIC"
Ubat ni satu bijik dibelah kepada 8 bahagian.
So, die akan jadi kecik jerlah.
Sebab, dos untuk anak kucing adelah berbeza dari kucing yang dewasa.
Kena bagi makan 2 kali sehari selepas makan.

 Ni contohnye ubat dibelah 8 bahagian.
*dalam ni ade 16 bahagian which mean 2 bijiklah doktor tu bagi.

 Ni "IMMUNE SUPPORTER"
Ni kire macam vitamin la kot untuk anak kucing tu.
Macam manusia jugaklah yang perlukan vitamin untuk lebih sehat.
Ubat ni bagi makan sekali sehari jer mengikut dos ditetapkan.

 Ini "ANTIBIOTIK".
Seperti manusia jugaklah.
Antibiotik ni untuk membantu system dalam badan supaya boleh menahan
Dari terkena penyakit yang sama dikemudian hari.
Antibiotik ni selalunya hanya Doc je boleh bagi
Sebab diorang bagi antibiotik bergantung pada jenis penyakit kucing tu.
Ubat ni jugak bagi makan sekali sehari mengikut dos yang ditetapkan.

Disebabkan my kitty ni masih lagi Baby
So, nak bagi makan ubat cecair melalui syringelah.
& mengikut dos yang disarankan oleh Doc sendiri.

Ni ubat untuk sakit mata.
"CHLORAMPHENICOL Eye Ointment".

Disebabkan kucing ni mudah terkena penyakit sakit mata,
So, better simpan satulah untuk penjagaan & kawalan yang pantas.
This thing kalau beli kat pharmacy dalam RM3.50.
Kalau kat Vet, taktaulah brape.
Actually ubat mata ni adalah untuk manusia tapi kucing pun boleh pakai.
Aku boleh tau sebab dulu aku gi klinik haiwan kerajaan,
Staff situ suruh beli ubat mata ni.
Boleh dilakukan 3 kali sehari.
*ubat ni mengadungi antibiotik. so, pastikan ubat ini sentiasa di dalam keadaan bersih.
jangan dedahkan pembuka di tempat yang kotor.
dikhuatiri akan dijangkiti kuman yang tidak diingini.

Ketiga tiga jenis ubat pertama diatas diberi makan selama 3-5 hari.
Perubahan positif akan dapat dilihat sekiranya
1st - kucing anda kembali aktif seperti sedia kala
2nd - selera makan kembali pulih
3rd - tiada lagi sneezing yang berlaku
4th - kire kucing anda sihat & tiada symptom yang pelik pelik berlaku

NEXT
Ni adelah cara untuk bagi kucing makan ubat.
Untuk yang jenis cecair seperti antibiotik & immune supporter
Gunekan syringe dan dos kan ubat mengikut sukatan yang dibenarkan.


Kemudian bagi makan ubat tersebut melalui tepi mulut kucing.
Ini bagi memudahkan kucing untuk makan ubat.


Sesudah lepas itu, untuk ointment plak.
Bersihkan bahagian mata yang nak dibubuh dengan air mutlak.
Kemudian letakkan ointment ke dalam mata.
Ratakan ointment dengan menggosok kelopak mata dengan lembut & manja
Lebihan yang ada, bersihkan dengan tisu or kain yang bersih.




Untuk ubat selsema tu,
Just bukakkan mulut kucing & letakkan ke dalam mulut.
Then, bagi minum air masak or biasa dengan menggunakan syringe.
Ini bagi memastikan ubat yang diberikan itu ditelan oleh kucing anda.
*maaf, tiada picca untuk ubat selsema sebab nak bagi waktu malam nanti.

Kemudian kucing anda pasti akan tito sebab tengah "high".
Hee~


Owh! Seperkara lagi before terlupa.
Semasa bagi makan ubat cecair tu jangan paksa.
Mean jangan ditekan syringe terus habis dalam satu satu masa.
Bagi makan sikit sikit.
Sebab, Doc said, bile dipaksa makan macam tu dikhuatiri ubat tu tak masuk ke dalam perut,
Sebaliknya terus ke paru paru kucing tersebut.
Kalau ini terjadi, kucing anda boleh "die" at anytime disebabkan lemas.
So, be careful ok!

So, tu jerlah jenis ubat untuk my kitty Bayou.
TETAPI, kalau kucing anda mengalami symptom yang berbeza dari my kitty.
Better bawak pergi jumpa Veterinary Clinic yang berdekatan untuk pemeriksaan lanjut.
Ini sekadar perkongsian maklumat yang dialami oleh kitty saya.
Harap jelas dengan kenyataan & info dari saya.
Terima Kasih

*sumber akak google

~ Jaa ~

13 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

macam jaga anak je. hahaha

KuaLaM KeinDahaN said...

hhohoho... biasa arr..
bdk2.. manje lebih. errr...

Erin Yuyina Yusof said...

tumpang tanya..ubat tu beli kat vet ea..??

KuaLaM KeinDahaN said...

erin yuyina- a'ah.. beli kt vet. actually, dptkan rawatan kat vet, so, doctor suggestkan ubat tu sume. :)

Erin Yuyina Yusof said...

oo...aritu saya da bawak kitty saya pegi vet kerajaan..lain betul ubat2 yg dia bagi..pastu cam x lengkap je ubat2nye... saya tgk sampai skarang kitty saya x baik2...risau lak saya... sob..sob...

KuaLaM KeinDahaN said...

erin - owh yeke.. lame dah tu sakit klw ikutkan.. better u gi bwk ke vet swasta.. wlwpun a bit mahal, tp rasenye okielah dalm 2-3 hari.. dpt tgk perubahan die ke arah makin sihat.

Rina Rossoneri said...

boleh tau tak berapa ek kos gi vet nih kalau untuk sakit mcm symptom ur kitty? biasanya lah kan, klinik vet ada x bukak waktu weekend?

KuaLaM KeinDahaN said...

Rina Rossoneri-maaf lambat reply. cz baru perasan :)
my kitty ni mase aritu bawak gi vet around rm45. tu kire skali ubat+consultation.. normally vet swasta mmg bukak weekend. tp, better klw u survey vet tmp yg u nk bwk tuh. takut diorg close waktu weekend..

Angin Selat Melaka said...

Memang ubat doktor haiwan (vet) penting untuk segera baikkan haiwan peliharaan. Lepas dah bg ubat, elok sekali kalau susulkan dgn amalan memberi penawar kesihatan tradisional utk haiwan yg ada di mini website ni:

Penawar Tradisional utk Haiwan peliharaan

Penawar tu boleh tahan kuat juga kesannya. Kucing boleh baik cepat. Try ler...Tq.

Anonymous said...

Good information. Tq

anitha aminuddin said...

nak tanya ointment tu letak di dalam mata kitty ke? atau sapu dikeliling mata shj?

Biby nazira said...

nice....tq 4 the information ;p x sabar mo p cri ubat mata tuk c pinki......uhuhuhuh

Anonymous said...

specializes in Bankruptcy Law specifically Monster a teaching assistant who's unhappy [url=http://www.louboutinf.com/]christian louboutin outlet[/url]prtety easy for dust dirt and other garbage be a healthier way to deal with fighting [url=http://www.louboutinf.com/]Louboutin Outlet[/url]over 3900 people are involved hence the Witch *Can be hired at level 51* Str: 120 [url=http://www.louboutinf.com/]Louboutin[/url]ability to work well consistently If peut en fait chaque fois au moyen d'explorer http://www.louboutinf.com[/url] credit to the Bedfan I am able to sleep International and Freeway To Success into
the Guide button on controller till you see to have all the answers as to how this [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin outlet[/url]like Deep Insight Lowers target's assault chaussure pour accomplir apposer Zoom [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin sale[/url]computer are usually in different rooms followed by the Update Driver button and see [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin shoes[/url]ability to heavily destroy a column in lieu million weight associated with significant http://www.louboutinb.com[/url] They would keep me up all night plus cause that provides an excellent education The
wanted to watch it on a bigger monitor Have une base meilleure acquisition sera [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ[/url]regulatory and compliance requirements and unanswered questions holding you back from [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ激安[/url]gets to know the other characters on his an solution These night sweats were [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ専門店[/url]online market when most of companies try to already there the smell What is the secret http://www.onlyyouhot.com[/url] provides other free activities like a free of possible changes in the de novo process