Monday, January 31, 2011

~ Bertambah Kemudahan Jalur LebaR ~

Semenjak beberapa ari lepas yang menyebabkan aku tidak dapat untuk mengupdate blog aku ni,
So dengan rasminye aku telahpun sign up satu broadband untuk kegunaan aku kelak.
Semenjak aku pulang ke rumah tempoh hari,
Aku terus open web broadband yang ade kat Malaysia tercinta ni.
Dari Maxis, Celcom & YES.
Aku survey yang terbaik.
Yang pantas.
Yang mempunyai GB yang tinggi.
Mempunyai coverage yang bagus di tempat bakal aku duduki nanti.
Dan akhir sekali adalah harga yang murah dan berpatutan.

Aku nilai satu persatu dengan terperinci.
Agar aku tidak menyesal kemudian hari.
Selepas diperhatikan.
Yang tertarik untuk diri aku adalah Maxis Broadband.
Kenapa aku pilih Maxis & bukan Celcom?
Mudah jer.
Aku perolehi broadband yang terbaik bagi aku.
Cuma bayar RM100 untuk yuran pengaktifan.
Cuma bayar RM38 sebulan untuk selama 5 bulan pertama.
Tiada kontrak dengan Maxis.
Modem percuma berharga RM100.
Kelajuan 3.6 Mbps.
& semestinyer pelan aku adalah 3GB.
Hebat bukan???
Sangat hebat!

Berbanding dengan Celcom.
Kene bayar RM100 untuk yuran pengaktifan.
RM48 sebulan untuk selamanya.
Kontrak selama 6 bulan.
Kelajuan cuma beberapa ratus kbs sahaja.
Pelan hanyalah 1GB.
Dan satu lagi adalah student UiTM memang bersepah sepah dok gune Celcom Broadband.
So, semestinyer coverage agak slow sebab ramai duk gune.

Kalau YES plak.
Broadband paling superb kat Tanah Air ni.
4G. Perghh! Stylo cukup!
Memang nak rembat.
Tapi, sayang, tempat yang aku nak duduk ni takde plak coverage 4G.

See???????
Dah terang lagi nyata bahawasanya Maxis broadband adalah terbaik untuk aku.
TETAPI!!!
Bukanlah semudah tu korang boleh dapat ye!
Hahaha~
Actually, aku dapat sehebat tu adalah kerana aku adalah sub broadband dari my big bro.
Pemegang utama Maxis Broadband mestilah 3GB ke atas.
Barulah ko boleh dapat pakej sehebat tu.
Haa~

Yang bestnyer bagi aku adelah takde kontrak.
So, anytime aku boleh terminate Broadband ni bile mase aku taknak gune dah.
Murah plak tu.
Jimat jimat!!!

Tapi, Broadband ni my big bro yang tolong buatkan.
Sebab perlukan beberapa dokumen mase nak sign up.
Big bro maybe tak nak fax kan or emailkan.
So, die tolong buatkan kat tempat die.
Senang hidup aku. Hehe~
Then, big bro send kat aku gune Pos Laju.
Baru tadi dapat & try.
Cantek!
Boleh digunakan dengan lajunyer.
Itu maybe sebab aku duk kat Selangor.
Nanti aku duduk kat tempat blajar.
Diharapkan hebat seperti di Selangor ni.

Dengan ini dengan rasminye
Aku Mr Sepet En Zen
Adalah pemegang Maxis Broadband.
Maxis!
U are the best!!!
& aku adalah pelanggan setia Maxis ye.
Sebab my 1st handphone number pun adelah Maxis.
Nak tau nombornyer?

Salin salin ye...
012-34**5*3
Sekian terima kasih.
Hee~

Ni flyer mase aku gi Maxis Reseller kat Equien Park Tanya pasai details.

Ini BB nya.
Samakan ngan dalam flyer tu.
Huu~

Ok!
Abaikan muke aku yang buruk tu.
Tak perlu lawa lawa dalam keadaan sebegini.
Hee~


~ Jaa ~

~ Ayuh MerendeQ ~

Wuhh~
Tadi aku kuar jumpa somebody.
Ade date ngan diorang.
Diorang??
Ramai ke??
Haaa~
Takdelah ramai mane.
2 Orang jer pun.
Then menjadi 4 orang.

Suppose kitorang jumpe around jam 1500 keatas.
Then, dah kate "keatas", jam 1700 baru message lain kate nak jumpe.
Kemudian, beliau message lain kate lambat skit sebab ade hal.
So, akupun takpe gak arr sebab aku pun ade hal gak senornyer tengah buat time tu.
Hari pulak hujan je memanjang.
Adehh...
Musim musim...
Nasiblah tak lebat sangat, hujan biasa biasa jer takde kilat mahupun petir.

So, bile die dah call, akupun gerak arr menuju ke tempat yang hendak ditemui.
Dimana?
Di One Utama.
Punca kami berjumpa?
Haaa~
Bende kecik jerpun. Hehe~
Actually, aku mahu pulangkan kembali sticker kenderaan UiTM kat beliau.
Sebab, aritu before cuti semester, aku pinjam kejap nak masuk UiTM
Nengok nengok mase balik tu, baru aku perasan yang sticker tu ade kat aku.
Hahaha~
Nasiblah beliau ni blajar kat Shah Alam.
So, kamipun jumpe arr kat OU.

Sape beliau tu?
Okie okie.
Die ni bekas housemate + classmate aku.
Name beliau?
Panggil saja Baby Syed..
Hahaha~
Syed Firdaus namanya.
Die datang ngan awek die, Chu.
Kami jumpa, kami lepak lepak arr kat OU tu.
Then, bile dah tak tau nak pergi mane & lepak mane,
Die kate member die dari Cyber datang nak lepak kat Teh Tarik Place (TTP) kat E-Curve.
So, kamipun tuju arr ke sane.
Bile sampai kat E-Curve tu, Syed & Chu teringin nak makan karipap & meatballs kat IKEA.
So, kitorang pergi arr kat foodcourt IKEA.
Lepak lepak makan kat sane.
Fav ni meatballs. Hahaha~
Malangnyer, karipap IKEA dah abis.
Mane taknyer, kitorang sampaipun dah jam 2145 camtu.
Kedaipun nak tutup dah.
Ish ish~
So, kitorang just dapat makan meatballs jer.
Nyummy!
Tengah tengah makan, member Syed pun datang ngan awek die kat kitorang kat foodcourt.
Pastu, kitorangpun gi arr kat TTP tu.
Nasib E-Curve & IKEA tu sebelah sebelah jer.
Jalan kakilah kami ke sane.

Sampai kat TTP tu pa lagi,
Dah name kedaipun Teh Tarik, teh tarik arr kami order.
Sedap gak arr teh tarik die.
Pasni nak lepak kat sane no hal arr.
Anytime babeyh!

Lepak sembang sembang, gelak kaw kaw nyer,
Menyakat sane sini.
Perghh! Best arr.
Sume sporting abis.
Dekat sejam lebih gak arr lepak kat sane.
Then, plan nak ke UpTown Damansara plak.
Aiseyh!
Sorry arr member.
Aku tak dapat follow korang arr.
Penat seyh.
Petangnyer tadi aku ade hal yang mengerah tenaga aku.
So, aku terpaksa pulang tak follow diorang.
Maybe next time babeyh!
Calling calling ye!
Duk dekat jer pun.
Anytime dude!

Then sampai rumah dalam 0115.
Terus online & bukak pe yang patut.

~ Jaa ~

Thursday, January 27, 2011

~ Kau , Aku Dan KitA ~

Di saat ketika kita memutuskan untuk tidak bersama lagi
Aku menjadi resah dan pilu
Aku tahu itu adalah keputusan yang aku inginkan
Akan tetapi, sukar untuk aku luahkan
Bagaikan ditelan mati emak, diluah mati bapak.

Perkara yang lepas perlu dilepaskan
Usah dikenang mahupun difikirkan
Aku mohon cuma satu
Maafkan daku yang bersalah ini
Aku tahu sukar bagimu untuk bersuara
Aku juga begitu
Aku mengerti.
Apa yang aku lakukan adalah yang terbaik untuk kita berdua.

Aku

Kau

Kita

Jadi, jadikan ia sebagai satu perkara yang mengasyikkan untuk diri kita
Aku tahu ia nya sukar, tetapi usaha tidak mengenal akan kesukaran itu
Biarpun ia melanda bagaikan ombak mengganas di tepi pantai
Bagai langit disambar petir dan guruh
Kerana usaha itu adalah tangga kejayaan.

Kini, kita tidak lagi bertemu, bersuara, berpimpinan tangan
Biarkan ia berlalu begitu sahaja
Pasti akan menjadi satu keajaiban di dalam kehidupan
Keajaiban yang memastikan tiada lagi persamaan yang dihadapi.

Kadang kala ia dibicara oleh sesetengah masyarakat
Dibualkan dan juga di-gossip-kan
Keutuhan yang dibina dileraikan bersama
Yang menjadi kepincangan adalah mereka semua.

Kau

Aku

Kita

~ Jaa ~

~ No Title GiveN ~


Seriously I don’t know what to do.

I think I’m not that good enough.

I think I’m just a person that cannot fulfil my dreams.

Currently I think I’m so useless.

It just came out straight from my head.

I don’t know what I should do.

I’m just an ordinary person.

That always makes mistakes.

Forgive for my wrongs.

I know I can’t fix it.

Yes! For everything!

I’m done!

I’m out!




~ Jaa ~

~ What Should We Call IT ~

Dah dekat seminggu aku tak update blog ni.
Maafkan aku.
Kerana aku ade urusan yang kene buat dalam seminggu ni. Hee~

So, dekat seminggu jugaklah aku tak online.
Arini aku dah ade dekat rumah,
Boleh online seperti sediakala sampailah raya cina nanti.
Lepas tu?
Sambung balik urusan aku.
Adehh~

So.......
Bile aku bukak google crome ni,
Akupun bukaklah satu satu web.
Email, FB, Blogspot.
Hurmmm...
Bagaikan takde papepun berlaku.
Until lah aku perasan yang "friends" kat FB aku tu berkurang.
Semenjak aku sign up Fb ni & approved friends,
Belom pernah lagi aku delete mane mane "friend".
Dari seramai 10 orang hinggalah ke 100 orang.
Dari 100 orang hinggalah ke 200 orang.
Dari 200 ke 300 orang.
Sampailah capai tahap tertinggi iaitu seramai 360 orang yang bergelar mereka itu sebagai "friends".
Owh! Maaflah.
Aku hanya approve orang yang aku kenal jer.
Yang tak kenal tu, tunggulah ye duk senyap senyap dalam friend lists tu.
Bile kite dah kenai, aku approve lah korang satu satu. Huhu~

Kemudian, secara tiba tiba
Dari 360 tu berkurang kepada 359.
Ok. Aku tak amik port sangat.
Tak heranpun.
Sebab dah lame.
& tak dapat detect sape orang tersebut.
Bile tadi time aku dapat online tupp tuppp..
Terus ke 357.
Kurang lagi 2 ketol makhluk.
Hurmm..
Aku berasa musykil lah kan.
So, aku pun saje sajelah bukak friends nak check.
Bukanlah bermaksud aku ni stalker ye!
Tapi, tu adelah hak aku untuk check sebab itu adelah "friends" aku.

Belek dari satu page ke satu page.
Selak lagi macam bukak Yellow Pages.
Ok!
Dapat dikenal pasti sudah.

Wahh wahhh!
Tak sangka.
Hebat rupanya mereka ini.
Aku tidaklah terkejut dengan tindakan mereka ini.
Cuma, terlalu obvious dengan tindakan mereka.
Janganlah menganggap yang "friends" di FB tidak akan kurang sejurus anda men-delete aku dari friends korang.
Takpa. Tak kesahpun.
Lantaklah kat korang pe yang nak buat.
Pasni leh cepat skit aku delete account Fb ni.
& bile ade mase aku ade account baru.
Kamu?
Maaf. Tiada dalam list lagi untuk disenarai putih sebagai friends kembali.
Bukanlah tindakan mogok yang nak ditunjukkan.
Tetapi, tindakan anda yang membawa tindakan aku sedemikian rupa.
Tindakan ini aku tak dapat terima.
Terima kasih diatas tindakan anda yang pada mulanya "hiding post from me"
& now u deleted me from being ur friend.
Owh! This is what we call as a "true friend".
Such a wonderful scenario.
Great!


Owh! This is great,
See, as pepatah melayu said,
"berat sama dipikul,
ringan sama dijinjing"
*tapi yang ni macam berat sama diangkat, ringan main campak campak je*
Heee~



This is true people


Wanna make out?
Hee~


Owh! We're not best friend, we're just friends.
:)

So, thats all for now.
Next entry would be much better than this topic.
Hee~
Chill... & be a nice person to others.

~ Jaa ~

Thursday, January 20, 2011

~ Shopping TimE ~

Semalam kami 3 beranak pergi ke Carrefour Alamanda sebab nak beli barang dapur.
Bapak tak nak follow.
Sebabnyer? Ntahlah.
Mungkin takut kot nanti time nak bayar. Hahaha~
So, semalam before pergi bapak bagi duit kat mama untuk beli barang dapur.
Bile dah dapat, kamipun pergi arr ke Alamanda tu dalam jam 1830.
Jalan biasa jer. Tak jam pun. So, 20 min sampailah kami.
At first aku ngan kakak pergi kedai Camelion (betoi ke eja?), yang kedai accessories perempuan tu.
Pastu, kami pergi Watson plak.
Nengok nengok ade sale lah skit skit.
Akupun rembat syampoo & pencuci muke.
Bile dah bayar pe sume, kami oun chow arr masuk Carrefour.
Dan disitulah bermulanya kami punye perjalanan untuk beli barang dapur.

Dah namenyerpun barang dapur, so, mestilah
Beras, telor, garam, gule, tissue,
Minyak masak yang nga krisis ni, tapi tidak di Carrefour Alamanda,
Cume die hadkan 2 botol 5kg per family per day. Itu sign yang die buh. Hehe~
See? "2 bottles per family per day"..
Kami nak minum ke pe minyak masak tu? Hahaha~

Biasa kami beli barang memang 1 troli penuh sampai nak termuntah muntah & sampai troli tu orang kate pe,
Nak tolak pun kene gune tenaga sepenuh hati.
Ish ish ish~
Bile time nak bayar kalau bapak ade slalu *slap forehead. Hehe~
Pastu kate "uish. bapak rase nak demam demamlah".. Hahaha~
Mane taknyer, asal bayar untuk barang dapur jer mesti lebih dari RM350.00.
Tapi, tu pun tak kesemuanyer lagi beli. Ade jugak yang kadang kadang barang takde kat supermarket tu.
Kene beli kat supermarket lain.

Penah skali tu buat rekod untuk skali beli in single resit,
Jumlah barang dapur termasuk barang barang kami anak beranak ni dekat RM500 kot.
Itu memang rekod yang paling wuhh~ Leh jatuh pengsan kejap.
Rekod yang takkan diulang kembali kot. Kalau tak, memang leh pengsan duk hospital jerlah nampaknyer.
& penah skali tu wat rekod resit yang beli tu panjang die dekat 1 1/2 meter. Hahahaha~

Then, semalam beli barang serius aku tak prasan brapa ratus abis & aku terlupe nak nengok resitnyer.
Tup tup dah hilang resit tu. Ntah, samada kat mama or bapak.
Malas plak aku nak mintak nengok.
Then, lepas beli kat Carrefour, kami pergi plak ke pasaraya Abang Giant.
Sebab mama kate ade jugak barang yang takde & mahal kat Carrefour tu.
So, kami singgah Abang Giant beli barang yang diperlukan tu.
Bile dah beli, kamipun pulanglah ke rumah.

Ni just baru separuh troli
 Tapi aku terlupe untuk amik picca mase nga penuh
Bile kat kaunter dah siap punggah baru teringat "eyh! aku tak amik pic lah. terlupe". Hee~

Ni mase bayar barang kat kaunter.
Pening brader kaunter tu duk amik scan. Hehe~

Amalak! Ade orang curik curik gambar arr.
 Mama duk tunggu je nak bayar
Takpa, kalau lebih bayar, leh claim kat bapak. Hee~

Ni penuh satu troli yang tak kesemua barang barangnyer

See? Nak termuntah muntah dah troli tu.
Adehh~

Ni mase kat pasaraya Abang Giant.
Sape punyer Maggi Tu??
Tak bertamadun tul makan maggi maggi ni
Pantang aku!
Huhu~

~ Jaa ~

~ Aksi Hari Sabtu , Muncul Hari Rabu . Apa CiteR ~

Haa!
Tajuk menarik ditambahkan plak mengarut gler babeng. Hehe~
Bukan pe, sabtu lepas kami sekeluarga pergi Seremban, Negeri Sembilan
Sebab MakAchik buat kenduri doa selamat kat rumah baru die.
Rumah MakAchik baru siap bina lepas tragedi terbakar beberapa bulan yang lalu.
Sebab?
Kes sebelah rumah yang puncanyer.
So, tersambar skali rumah kiri dan kanan.
Nasib baik rumah MakAchik ni kire hujung skali.
Kalau tak abislah rumah sebelah sebelah skali kene sambar kot.
So, bile dah siap dibina beberapa bulan,
MakAchik & PakAchik menjemput semua sedara mara
& penduduk taman & surau & masjid untuk hadirkan diri sesama.
Kenduri doa selamat tu bermula lepas solat Maghrib.
Dalam jam 2000 camtu lah.

Kami sekeluarga bertolak dari rumah pun agak lewat senornyer. Hehe~
Tak silap jam 1825 baru gerak dari rumah.
Then, we took North-South Express Highway lah kan.
Mase on the way tu, kire kire dah separuh jalan, hujan plak.
Kejap renyai kejap lebat kejap renyai smule.
Macam tu lah main mainnyer. Hee~

Yang lagi lagi menariknyer!
Kat highway Nilai, arah bertentang nak ke Utara, ade plak keter terbakar.
Perghh! Memang tragedi arr aritu.
Terbakar bukan terbakar skit skit, ni memang abis terbakar tinggal rangka.

Nak tau keter pe?
Haaa~ Selepas wat kawat cam, aku prasan keter yang terbakar tu adalah Proton Saga BLM.

Baru kot! Dah BLM nyer keluaran.
Kalau saga dulu dulu yang lame tu kire Ok! Munasabahlah lagi.
Maybe ade masalah kat mane mane.
Ini keter baru. Ish ish...
Kesian pemilik keter tu.
Dan disebabkan itu jugaklah, jalan memang jammed yeh!
Dan nasib baik jugaklah tidak berlaku kebakaran kat jalan kami.
Kalau tak memang sangkut gler gler arr macam kat jalan sebelah yang aku prasan dekat 2-3km gak arr panjang die. Huhu~
Bile dah lepas dari kawasan kemalangan tu, jalan terus lancar.
Macam takde pape dah.

Kami sampaipun time tu sedara mara nga sembahyang Maghrib berjemaah kat hall.
Kami pun cepat cepat masuk takut nanti terlambat plak.
Bile dah settle sume, PakAchik panggil orang orang yang duk kat bawah khemah naik untuk mulakan majlis bacaan yasin.

Bile dah abis baca, pa lagi!
Sesi yang paling aku suke arr!
Sesi makannnnn.. Yeehaa~
Lauk banyak jenis gak.
Ayam masak pe ntah, ade gak ayam goreng, daging itik masak pe ntah, gulai perut, sayur sayur lagi, ulam ulaman.
Macam macam lah. Yang pasti malam tu aku memang melantak sungguh sungguh.
Nasi 2 pinggan, ayam goreng 3 ketol, ayam masak pe ntah 3 ketol gak (tapi, kecik kecik), gulai perut 1 1/2 senduk, daging itik masak pe ntah 2-3 ketol. Sayur lagi, ulam lagi.
Perghhh!!!!!! Memang malam tu masakan sedap nak mampus! Hahaha~
Kenyang glerrr...

Yang datang malam tu memang ramai, bapak kate adelah dalam 400 orang yang hadir.
Bayangkan? Memang ramaikan? Hee~
Rumah aku kalau wat pun dalam 200 orang je.
Bile dah abis makan,
Memang kami kazen kazen duk menyembang arr kan.
Memang gelak gelak sakan arr.
Macam macam duk cerite,
Duk menyakat sorang sorang.
Hahaha..
Best!!!
Sebab?
Macam ni jerlah kami sedara mara
Especially kazen kazen dapat bertemu secara beramai ramai.
Bile dah jumpe, memang kecoh arr.

Around 2230 kamipun gerak arr pulang ke rumah Selangor semula.
Penat! Tapi, best!
Kenyang? Tak yah cter arr ye.
Nengok aku makan dah arr. Hee~

Ni lah jam nyer tu kat Nilai.
Ish ish ish...

See...
Tu arr keter yang tinggal rangka jer.
Kesian kat owner.
Taktau arr laki ke perempuan yang bawak

Yang tukang tuang air tu kazen aku
Anak MakAchik ni

Hahh! Ni lah budak yang kene buli ngan aku
Hahaha... Die ni gak arr kazen aku paling kecik. Form 4.
Asyiklah kene suruh ngan aku amik air, amik ayam goreng.
Heaven heaven!!! Die menurut perintah je malam tu. Musykil!
Tu kene kerah sungguh sungguh. Jarang dapat peluang ni. Hahaha~

Ewaahhh~
Sempat lagi posing nak nampak buat kejer ye?
Takpa! Serve ko malam tu best!
Takde rungutan dari aku. Heee~

Ni just 1/10 kazen yang ade.
Sebab ramai dah balik time tu & ade jugak yang tak dapat datang sebab duduk jauh.

 Ni anak buah aku.
Name die Ain.
Dulu die lah pujaan orang ramai sebab comel gler glerrr.
Skrang makin besar dah berubah skit wajah die.

Last pic!
Aku & Tuan Qilaf (best kazen ever!)

~ Jaa ~

Tuesday, January 18, 2011

~ Perasaan AkU ~

Lame tak sentuh pasal perasaan kat blog ni,
Bukan senang aku nak bicara mengenainya.
Hehee~
Perasaan banyak boleh dibentangkan.
Cinta, Benci, Marah, Suka, Sedih, dan lain lain perasaan.
Pe yang aku nak sentuh kat sini adalah perasaan aku ketika aku driving.
Masih lagi menyentuh tentang PERASAAN bukan?
Bagus!

Maaf! Ini adalah aku.
Dan bende ini memang semula jadi lahir dalam tubuh aku.
Bukan mainan mahupun mencuba.
Wahh~ Bahasa puitis jingga oren. Haha~

Ok ok ok ok ok.....
Perasaan yang aku nak sentuh kat sini adelah perasaan ketika aku memandu.
Tak kesahlah kat taman aku ke,
Kat Lebuh Raya Utama ke,
Kat lorong lorong pakcik Taib ke,
Kat kebun bunga ke!
(ok. ni tifu. kebun bunga celah mane nak memandu. joging leh arr)

Time aku nga drive aku ade perasaan yang pelik.
Mungkin ade dekat orang lain ataupun kat aku sorang jer.
Huhh??
Haa~ Ni ceritenyer.
Antaranyerlah ye,
Aku jenis pendiam mase nga drive.
Ko cakaplah pe pun, aku memang senyap memanjang sehingga sampai ke tempat yang dituju.
Kalau aku cakappun maybe jawab sepatah due jer dari korang tanya.
So, better jangan bersembang dengan aku mase aku nga drive ye. Hehe~
Sebab aku memang susah nak layan.
Aku jenis focus mase drive.

Second, haa~
Ni yang aku cukup pantang ni.
Tang nak masuk junction, nak potong keter, masuk lorong, masuk parking
Pemandu pemandu yang lain jenis tak reti nak bagi signal.
Perghhh!!! Menyirap duhh!!!
Ni memang cukup pantang bagi aku.
Susah susah pengusaha keter wat signal, diorang tak reti nak gune.
Pe gune?
Baik tak payah susah susah bubuh.
Silap silap harge keterpun boleh murah kalau signal tak bubuh tau...
Wuhh~
Sabar jerlah...

Thirdly, aku tak suke aku kene cucuk cucuk mase jalan nga jam gler gler babeng ni.
Especially, kat Key Ill Selangor ni.
Jalan memang tak penah lengang.
Ade je keter penuh kat jalan.
So, bile keter blakang duk cucuk cucuk tak tentu arah,
Bende ni lah wat aku rase kurang senang.
& perangai cucuk cucuk keter kat depan aku jugaklah aku praktikkan.
Adehh... Maafkan saya...

Fourthly, Haa! Ni pun kepantangan gak ni.
Kalau laluan or lorong keter tu untuk keter yang laju laju,
Tolonglah keter yang lembab lembab sekalian ke tepi.
Aku ni bukanlah bawak keter yang besar besarpun.
Kecik jugak.
CC pun just 1.3...
Tapi, takdelah bawak keter se-perlahan-an macam korang.
Aduhh~
Tolonglah bagi laluan ye!
Keter yang laju tu ade urusan yang penting nak diuruskan.
Kalau kene tahan kerenah korang yang bawak perlahan tu, alamatnyer,
Habis terlepas or binasa orang yang ade urusan yang penting ni.
Tolonglah Paham Ye!
Terima Kasih.

& Lastly,
Aku tak suke gune hon untuk hon keter orang.
Haahahaa~
Tadi mengata gune signalkan?
Haa. Kali ni aku plak kene! Hee~
Bukan pe, aku lebih suke gune lampu tinggi dari gune hon keter untuk menyatakan sesuatu kat pemandu tu.
Sebab aku jugak tak suke di hon.
Sebabnyer lagi adelah bile kite gune hon, kite sebenarnye membuat pemandu tersebut cepat berasa gabra or cepat marah.
Bile gabra, aku kuatiri boleh menyebabkan kemalangan walaupun tak penah lagi berlaku.
& tang cepat marah tu aku khuatiri akan menyebabkan pemandu tu naik berang dah menahan keter aku dan berlaku sedikit pergaduhan mulut mahupun perang tangan.
So, bende ni memang dah jadi mind set aku.
So, memang aku tak suke gune hon.
Aku hanya gune hon bile mase aku rase ok! Itu perlu!
& mase nak balik dari rumah sedara mara or kawan kawan or sesapelah.
Kan dah jadi lumrah dalam masyarakat kite bile mase kite balik dari rumah sape sape or berpisah di tengah jalan kite akan hon sebagai tanda "selamat jalan semua".
Huu~

Tu je aku nak bagitau.
Itu just antaranyerlah ye.
Tak kesemuanya aku revealkanpun.

Dan kat sini walaupun korang nampak aku ni ade perangai buruk ni.
Tapi, aku AGAK mengikut panduan.
Kecuali tang km/j tu je.
Aku memang jenis bawak lebih skit dari papan tanda kelajuan.
Hehee~

& seperkara lagi,
Sume bende tu aku taklah praktikkan 100%.
Ade mase aku ni jenis tenang bile drive.
Cool se-cool-nyer.
But mostly, bile ade perkara perkara yang berlaku di atas tu kene kat aku.
Aku memang cepat melenting skit.
Darah cepat berde-zusssshh naik ke kepala.
Huhuhu~
So, akan berlakulah pemanduan seperti fast & furious.

~ Jaa ~

Thursday, January 13, 2011

~ KRR = RED ~

Benarkah bahawasanya KRR itu serupa dengan RED?
Ini menjadi persoalan yang sedikit sukar untuk dirungkaikan.
Bukan kerana perbezaan ejaan mahupun perbezaan penulisan.
Tetapi persamaan yang ingin diterangkan?

Sukar?

Memang sukar untuk diterjemahkan.
Kamu mahupun kamu.
Kerana aku sudah mempunyai jawapannya.
Dan ianya memang benar.
Walaupun perbezaan Ejaan mahupun Penulisannya.
Akan tetapi ianya mempunyai maksud yang sama.
Ahaha~

Nampak mengarut jerkan aku tulis?
Okie okie~
Skrang aku bagitau pe bende yang aku mengarut giler giler nih.
Semalam (January 12th 2011), Kenny Roger's Roasters *KRR* mengadakan satu promosi yang dinamakan RED.
Pe bende tu?
Haaa~
RED ialah Roaster Eating Day. Hehe~
Bende ni actually aku tak tau pun pasai bendealah ni.
Bende ni my big bro yang roger roger kakak.
Die roger, die belanja.
Wahh! Heaven!

Promosi yang diorang tawarkan adelah beli satu set, percume satu set yang sama.
See? Jimat sorang makan.
Tapi! Ada syaratnyer.
Bukan leh bagi makan free free jer.
Haa~

Syarat die sangat senang!
Korang pakailah pape kat badan korang tu kaler merah.
Tak kesahlah baju merah ke, Seluar merah ke, Seluar kecik kaler merah ke..
Make up Macam Geisha kaler merah merah kat pipi tu yang macam opera cine tu pun talak hal arr.
Kalau nak paling senang pakai je any accessories yang ade kaler kaler merah.
Hidung badut kaler merah tu pun takde hal arr. Accessory gak tu. Huhu~
Kalau pakai, korang sume lepas untuk promosi ni. Hehe~

Kitorang pergi dalam jam 1530 kot. Malas nak pergi untuk dinner
Sebab nanti ramai giler & mesti full KRR tu.
So, kami decide untuk lunch kat sane.
Aku dan juga kakak.
Parents kami?
Tak dapat nak join sebab tak sehat.

Kami pergi dekat KRR Jusco Equint Park.
Dekat jer dari rumah.
5 minit sampai sudah siap parking & masuk dalam KRR... Haha~
So, bile dah sampai tu order arr pe sume.
Yang best, mase sampai tu ramai gler pakai kaler merah ye!
Dah tau dah sape sape pakai baju kaler merah tu memang KRR arr diorang pergi makan.
Hahaha~

So, kamipun tunggu arr makanan sampai.
Firstly chocolate muffin sampai.
Sedap gler muffin die.
Memang betoi pe orang kate, "kalau nak makan muffin, KRR is the best!".
Dengan lembut gler, sdap gler, rangup gler kat bahagian atas.
Perghh! Tangkap leleh babe!
Aku sebab dah lame gler tak makan KRR so macam teruje arr gak kan. Hehe~

Pastu tunggu jap lagi, air sudah mari.
Aku mintak Tropical ape ntah.
Kakak Triple Passion.
Air yang aku order sedap!
Sebab manis manis buah. Kakaknyer sedap gak tapi a bit masam & bergas.

Pastu dalam 3-4 min, our meal dah sampai.
Kamipun bergambar arr jap.
Orang sebelah meja mcam pelik pelik jer nengok kami bergambar.
Pelik ke amik pic makanan & muke kite? Hahaha~
Kami bloggers! Bloggers yang tak terkenal...
Memang kami suke bergambar tak kire pe pun... Hee~

Bile dah abis makan pe sume, kamipun nak chow arr.
Nengok nengok orang sebelah yang nengok kami pelik tu plak yang sebok bergambar. Hahahaha~
Tak leh blah eyh!
Kami wat tak tau arr. Lantak pi kat korang arr.

Bayar pe sume, gi pejabat pos jap kat tingkat atas sebab nak post surat bapak then kami pun pulang arr.
Kenyang perut aku makan!
Bukan pinggan aku jer ye!
Dengan tak padan aku yang nga sakit ni sedap bantai kakak aku nyer meal.
Sebab die tak dapat abiskan, so, aku makan arr.

See! Im wearing RED T-Shirt
Support them yawww! Yeehaa!

Ermmm???

The Gorgeous Muffins!

See behind me, its all about RED t-shirt

The marvelous meals!

~ Jaa ~

Tuesday, January 11, 2011

~ Perangi SebolehnyA ~

Bagi sesiapa yang berjaya lepas untuk ke
Blog Ini
Tahniah! Hehe~
Bagi yang tak berjaya lepas nak nengok blog tu takpa.
Bukan pe, aku saje nak cerite yang same dengan entry blog tersebut.

Waktu ni, kami sekeluarga di Segamat.
Bapak aku dikerjakan kat sane sebelom pencen.
Aku time tu kalau tak silap form 2 kot.
Kalau tak form 3 arr kan.

Mase bapak aku masih kejer dulu,
Aku serius memang suke ikut bapak aku gi office skali.
Memang abis sume orang pejabat kenai aku.
Muke penyebok dah datang pejabat.. Haha~
Baik kat Segamat mahupun mase bapak kejer kat Perak dulu.
Memang muke aku suke menempek wat hal sendiri.

Aku suke pergi bukan pe, duduk kat rumahpun aku bukan wat pape.
Melangut jer nengok tv
Last last tito.
Ughh~

Baik aku follow bapak aku gi pejabat, leh main main komputer
*time tu bapak aku tak belikan kami komputer lagi sebab kami ni tak reti gune
Boleh main yang taip taip surat setiausaha bapak punyer.
Tu jerlah.
Main photostat.
Sronok! Photostat IC, tapak tangan, duit duit lame.
Yang Seratus, lima ratus ngan seribu ringgit tuh.
Haa~
Pastu, gune duit photostat tu wat jual beli. Bahaha~
*tipu tuh

Ni lah bende tu. Aku tak tau arr pe name bendealah ni
*sumber akak google hidung kembang

Ni satu lagi bagi nak memastikan bende tu adelah same. Hehe~
*sumber akak google gak

Bende alah ni aku gune bile sume orang pejabat dah balik rumah.
Means bile dah abis tempoh kejer.
Time tu baru aku kejer melewak je dalam pejabat.
Jalan jalan dalam pejabat,
Masuk meeting room.
Main bende keyboard tu. haha~
Best!

Ade lah satu hari tu
Hari memang tak tau arr kan.
Aku ikut bapak ke pejabat.
Mase tu aku baca buku kot kat sofa pejabat bapak.
Time tu customer ade je datang nak jumpa bapak.
Adelah sorang mamat ni.
Bangsa pe aku dah tak ingat.
Die datang nak bincang pasai tender kot.
Nak mintak kelulusan bapak aku.
Then, aku duk kat sofa tu betoi betoi bertentang dengan sisi kanan mamat ni.
Ada faham kah?
Hehe~
So, tengah cakap cakap tipu si mamat tu, die pun adelah menghulurkan sesuatu dalam envelop
Dalam tu aku dah tau dah kompom kompom duit punyer.
Brapa riban tu tak tau arr kan.
Elok jer mamat tu hulur secara senyap kat atas meja,
Bapak aku cakap kat mamat tu
"U nak i call BPR ke datang jemput u kat sini?"
*dengan nada rileks ngan tangan dah kat telefon nak angkat call
Aku ingat ingat ayat macam tu arr.
Dah lah ade poster sebesar besar alam duk tampal kat blakang bapak aku tulis
"Perangi Rasuah
Hapuskan Rasuah."
Hahaha~
Bengong punyer orang.

Pastu, orang tu pun menggelabah gak arr.
Dah rencana die tak kene. Hahaha~
Lepas tu muke die agak bengang cuak cakap terima kasih Tuan, terus blah. Haha~
Kelakar gler time tu.

Pastu aku cakap kat bapak nape tak amik?
Bapak aku nada tegas,
"huish! tu rasuah. Masuk neraka kalau amik"
Aku "ohh.." Ahaha~
Aku kan budak budak hingusan lagi time tu.

Pastu, bile dah abis kejer,
& abis aku wat bende tak pekdah sume (photostat, keyboard tu, ronda ronda dalam pejabat)
Kami pun pergi arr surau berdekatan dengan pejabat nak solat Asar baru balik rumah.

Bile sampai rumah kecoh arr duk sebok cter kat mama & kakak. Hee~
Pastu tamat...

-so, hati hatilah bile dah kejer. bende yang kite rase itu halal lah bende yang sebenarnyer haram.
-janganlah amik pape dari sape sape tanpa kite tahu asal usul sebenar tujuan die.
-cukuplah dengan ape yang kite dapat. nak kaya cepat buat business sendiri. kalau makan gaji, memang ko tak kan kaya raya arr. hehe~


~ Jaa ~

~ Kenangan January 10tH 2005 ~

As u all can see my previous entry, i wrote about my daddy's birthday.
Now i would like to share a bit bout my kenangan lampau.
Kalau nak tau, January 10th 2011 sama dengan January 10th 2005.
Same kat sini adelah dari segi harinyer iaitu hari Isnin.
Kalau tak percaya bukak kalender kuda lama korang tu,
Kalau dah takde, gune advance technology maa.
Handphone boleh, internet pun boleh apa.. Adehh~

So, pada January 10th 2005
Aku first time jejak kaki kat Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Serdang.
*u all can search kat google ye kat mane skolah tu
Pada mase ni actually aku baru di-transfer ke Selangor sebab bapak aku dah pencen.
So, first time kat sane rase macam urgh~
Takutnyer...
Takut kene buli
Aku kan budak baik.
Erkk!? Hehe~
Perasaan tu membuak buak gak arr.
Time tu aku baru form 4.
Berpindah dari SMK Tinggi Segamat, Segamat, Johor.
*sekolah yang penuh dengan bebudak gengster. Tak sesuai dengan aku. hurmm..

So, pagi tu, macam biasa arr.
Bersiap pe sume.
Aku datang dengan bapak aku.
Pergilah ke skolah yang akan aku diduduki nih.
Wuhh~
Tak sabarpun ade.

Bile sampai, kami pergi arr ke pejabat skolah tu nak jumpa guru guru besar sebab nak daftar masuk.
Dah hari aku pergi tu hari Isnin, mestilah Pengetua & semua guru guru kat dewan
Nak bagi taklimat selamat datang ke skolah tu untuk bebudak baru
&
Selamat membuat hal untuk senior senior sane. Hehe~
So, kami pun tunggu arr.
Lame gak arr.
Bile penolong pengetua dah ade kat bilik die
Kamipun pergi arr jumpe die.
Sembang sembang bohong skit
Pastu, die bagi kami peta skolah tu.
Wahh! Bajet besar arr aku rase.
Dalam peta nampak gah!
Padahal kecik jerpun.
Brape ekar jer skolah tu.
Hahaha~
Besar lagi high school segamat sebab tak silap antara skolah terbesar kat daerah segamat tuh.
means keluasan skolah tu.

Pastu, cikgu tu pun dah terima surat tukar skolah aku
& die pun letak arr aku kat kelas 4ST1
*ST stand for sains tulen

Pastu kamipun pergi arr ke kelas yang aku suppose masuk tu.
Kelas die MasyaALLAH!
Bebudak skolah sane panggil kelas tu kelas koboi.
Sebab pe? Haa!
Sebab kelas die diperbuat dari playwood kot!
Bayangkan!
Bangunan diperbuat oleh playwood, andai angin kuat ribut, perghh!
Mengucap kami awal awal.. Hehe~
But then, bile dah sampai ke kelas tu.
Nengok tanda. Ehh! 4ST2.
Hurmm.. Kami kompius. Kompius kompius~
Pastu, gi arr balik kat penolong pengetua tu tanya.
Tengok tengok die salah tanda arr kat peta tu.
Ciss! Seksa kami
Dah lah panas. Haha~
Kelas 4ST1 sebelah jer babe dari 4ST2.. Hahaha~
Kami kompius sebab tak sure aku kene masuk 4ST1 or 4ST2.
Tu jer. Hee~

Bile dah masuk, ahaaa~
Macam biasa arr..
Aku ni kan pendiam gler gler punyer orang bile kat tempat baru.
Sepatah ditanya, suku patah aku jawab. Hahaha~
Itulah aku...

Hari pertama tu biasa arr.
Kenal kenalkan diri pe sume.
Penat duk bagitau bende yang same.
-Nama
-Skolah sebelom masuk SMKSS ni
-Sebab pindah
-Result PMR
berpeloh aku nak menjawab tang result PMR tu.
Aku ni bukanlah budak genius.
Result pun macam, alahh... Baik tak de arr.. Hehe~
Dapat kelas 4ST1 pun aku rase macam tak layak.
Patut campak aku kat 4ST2 jer. Haha~


So, itu jerlah kejernyer satu ari tu.
1st day KALAU tak silap takde blajar sangat.
Biasa biasa jer.
Ice breaking & cikgu bagitau main topic yang nak kene ajar untuk tahun tu.
Tu jer kot tak silap.

Tapi, aku ingat lagi!!!
1st kelas aku masuk tu adelah kelas sejarah.
Cikgu Diana.
Hotz Giler Cikgu ni!!! Haha~
Lawa! Muda! Baru doploh lebih umur die
 Tapi, dah kawen anak dua dah. Huhu~
Cikgu ni serius sangat sporting abis.
Ko nak berlawak gler gler dengan die memang takde masalah.
Die tak amik kesah sangat.

Hari tu jugak, orang yang tegur aku dulu kalau tak silap adelah Naufal.
Die ni pengawas skolah yang otai + sempoi.
Jenis tolong tolong member punyer orang arr.
Die yang jemput aku masuk kelas tu & bawak aku ke tempat duduk. Hahaha~
Manja kan aku???

Bile dah abis skolah untuk hari tu,
Maka aku pun pulanglah ke rumah dengan bapak aku amik kat depan skolah.

Dengan itu juga, Maka tamatlah kenangan
January 10th 2005

~ Jaa ~

Monday, January 10, 2011

~ Special Day With Special NumbeR ~

Today is a special day.
Why is that?
Haa~
Easy easy people... Easy...

Today is January 10th 2011 *1.10.11
(see, theres lot of number 1 right?)
 &
This is my 11 entries of this month & also for this year.
(see, still number 1)
love it so much!

Okie okie...
Today is a special day.
Not about my self.
Neither my siblings nor my friends or anybody.

It is My Father.
My Daddy.
My Hero.
My Everything In This World.

Because, today is my daddy's birthday.
Tuan Haji Ibrahim Bin Haji Ismail
Now, he just turn his age to 62nd Year-Old.
Kinda old yeah?
But! He's still look young ohh.
Seriously.


Sorry lerr, takde gambar sangat Bapak aku ni.
Bukan pe, sebab bapak tak suke sangat amik gambar.
Kalau amik gambarpun mesti tutup tutup muke. Ahaha~
Tu gambar suam suam kuku jer ade. Hehe~


Ni mase nga holiday kat PD ngan sedara mara.
Last year kalau tak silap

Ni mase having dinner with family kat mane ntah

Ni mase bapak ade konvokesyen kat UM last three years
Sijil ape ntah. Usuluddin kot.

Tu jer gambar yang ade sedikit sebanyak. Hehe~
Diharapkan Bapak akan lebih sehat seperti sedia kala,
Dipanjangkan umur
Dimurahkan rezeki untuk menyara anak beranak bapak ni
Diharapkan segala bende yang bapak buat diredhai oleh ALLAH s.w.t.
Aminn.
Happy Birthday Papa
I Love You So Much!!!

~ Jaa ~

~ Penangan AJL 25 OwH ~

Okie! AJL ni aku kire duk tunggu tunggu gaklah.
Bukan pe, sebab ade artis yang aku minat bertanding untuk final ni.
Sape artis tu?
Haa~
Ade 4 orang sumenyer.

Okie! First of all, aku nak komen skitlah yer mengenai perjalanan AJL 25 ni. Ini bagi aku jerlah.
Pengacara dah gempak dah 3 orang ni, Ally, Cheryl, Faizal Ismail.
Tapi, aduhh... Macam lembab skit arr perjalanan AJL.
Sebab kalau diikutkan diorang ni macam ergh! Gempak! Pandai cakap. Kire tak lekang arr buat orang rase selesa nengok AJL tu. Tapi, tadi? Hurmmm..... Suram gler ohh.
Tak semeriah AJL lepas.
Pada awalnyer tu memang nampak gler kot macam slowwwwwwwwww, tang dah 3/4 baru nampak ok! Meriahlah skit. Tapi keseluruhan? Hahaha~
Tak best!

Itu bagi pengacara. Untuk pementasan plak (wahh! macam wat teater ye?) okie! Best!
Kire aku nengok tak bosan. Macam macam gimik diorang buat. Memang seronok!
Ade je satu, satu artis wat woww! Meremang bulu telinge. Hehe~

Ni adelah artis yang aku minat tuh, ade 4 orang sumenyer...

Firstly is Yunalis Zarai atau lebih common name is Yuna Oh! Bulan. Hehe~

Second is Hanifah Md Hanafiah atau lebih sinonim dengan name Black Mentor.

Third is Stracie Angie Anam dengan si kenik lincah Stacy.

& lastly is a band. An indie band which is Hujan.


Bukanlah aku nak kate yang lain lain tu aku tak suke or what. It just, masing masing ade artis kesukaan mereka seperti aku. Hehe~

Walaupun 3 dari 4 pilihan aku tu tak lah aku nampak seperti berjaya tarik tumpuan aku untuk menyatakan diorang ni layak menang, at least ade satu pilihan aku yang aku harapkan iaitu Black.

Sebab musabab yang aku nampak yang lain lain tu tak berjaya tarik tumpuan aku,

1st, Yuna die buat performance first skali, so, nampak sangat macam die kurang menyerlah. Maybe tak bersedia? Hurmm...
Sukar untuk dirungkaian sampailah die kene temu ramah dengan mane mane wartawan nanti.. Huhu~

2nd, Stacie. Urgh! Artis pilihan aku tuh. Haha~ Tak taulah malam ni die langsung tak nampak bertenaga kot. Just tarian penutup je nampak OK! Mase nyanyian aduhh. Kurang lerr.. Penat duk tunggu kot. Tu hilang abis tenaga die. Huhu~
Kakak aku cakap die lagi suke nengok die dalam video klip die. Sebab nampak lagi energetic.

3rd, Hujan! Wahhh! Lagu ko memang gempak! Tapi, tak masuk arr kat jiwa aku. Adehh~ Takpa! Ko tetap band aku paling suka kat Malaysia ni. Hehe~

Black! Perghh! Gempak abis malam ni!!! Baik Drama King mahupun Sofea Jane!!! Sedap siot aku dengar! Meremang meremang gak arr bulu kaki nih bile dengar! Memang layan arr dude!!!

So, dari mata kasar aku dan keseluruhannyer, bagi aku yang patut menang adelah Faizal Tahir dengan lagu Selamat Malam. Vokal die memang superb! Sangat superb! Untuk lagu hanyut, kureng skit! Tapi, gimik die best mase terjun dalam kolam air tu.

Ade satu performance aku tak sempat nak nengok sampai abis sebab mama aku sebok nak nengok Trilogi Cinta kat TV1. Haha~ So, aku terpaksalah mengambil masa tarik tv yang due bijik lagi ni masuk bilik kakak aku nengok. Elok jer dapat nengok si Hafiz dah jauh rebah time ade orang datang kate, "eyh! microfon, microfon". Pastu die bangun dengan baju baru die tu. Huhu~ Rase rase macam gempak gler jer! Gimik macam best nak mati jer! Rugi rugi tak dapat nengok!!!!

Bile dah abis nyanyian 14 artis tu, masa untuk...

Haa! Special performance dari 3 artis lagenda tanah air iaitu Dato Sharifah Aini, Ziana Zain & Dato Siti Nurhaliza mase juri duk terkedek kedek nak kire mate pe sume. Hee~

Kalaulah Ziana Zain yang masuk bertanding ni kompom kompom arr die yang menang.
Walaupun dah lame die tak masuk bertanding, suara die serius pukau aku kot! Haha~
Sedap giler! Memang salute arr!!!


So, skrang pengumuman pun dah bagitau kat semua orang.
Yang juara kali ni adelah -

Persembahan Terbaik
Faizal Tahir - Hanyut

Vokal Terbaik
Hafiz - Noktah Cinta

Tempat Ke-3
Hafiz - Noktah Cinta

Tempat Ke-2
Meet Uncle Hussein Ft. Black - Drama King

Tempat Ke-1 ( Juara )
Ana Raffali - Tolong Ingatkan Aku



Komen terakhir.
Haa???????????????????????????????????????????????????
Ana Raffali Menang???????????????????????????????????????????????
Eyh! Hello! Serius! Aku memang terkejut abis kot!
Die serius tak patut menang!!!!!
Serius!!!!!!!!!!!!!!!!
HellOOLLLOOOOO????????????

Wuhh! Seriously, im speechless!!
Aku memang target Faizal Tahir dengan lagu Selamat Malam.
Die yang patut menang!
HAhh!
Kesilapan besar duhh~
Tak tau aku nak cakap camno dah.
Eden raso den tak percayo.
Tak percayo abis abisan uhh..................

To Zahiril Adzim, u are rock! Hebat arr mase lu berlakon dalam lagu Ana tu. Haha~
Menarik! Lu memang stylo! Huhu~

Adakah kelibat Zahiril Adzim yang menjadi kejayaan Ana Raffali???
Tak siapa yang tahu.. Hahahaa~

~ Jaa ~

Friday, January 7, 2011

~ Pesananku Buat KakaK ~

Actually, I never know when she started this kind of business.
What I know is, she just selling out her “preloves items” only which is used cloth to be sold to people by online.

Then, suddenly, she makes her first headband just for fun or just to fill her wasted time.
Then she posted it on her blog. The good is, people keep asking, ask her to do this & do that and she did.
Starting from that she doing headband as her side income.
Macam macam jenis dah die buat & sambutan sangat menggalakkan. Serius. Sangat menggalakkan!
Yang aku tau ade sorang customer tu order sampai 10 headband. Tu paling banyak aku rase yang order skali gus. Memang masak arr kan kakak nak menyiapkan sume tu. Belum masuk sampingan sampingan yang lain lain lagi sampai 4-5 headbands. Huhu~
But, its ok, she fine. Jahit menjahit ni adelah kelebihan die.

Mengenai rekaan plak, normally aku yang akan tukang judge untuk headband die. Hahaha~ kire aku ni assistant designer arr. Wahh! Glam kau! Akaka~
Bagi aku, aku jenis membukakan lagi minda kakak aku untuk buat ni, buat tu. At the end die setuju & ade jugak yang membelinye. So, im happy with that.
Walaupun aku tak dapat pape komisen, I don’t mind at all. Because, sometimes die ade gak belanjer aku something sebagai pernghargaan. Normally, makananlah yang dimintak. Hee~

Kalau korang rase free nak tengok headband kakak aku or preloves items just click here & here.

About price, I always tell kakak to not put the price too high. Serius! Bile harge mahal orang tak mau beli. & of course sales akan down giler giler arr kan. So? Macam tak gune arr buatpun kan headband die tu. And bende yang slalu aku ingatkan kakak adelah jangan letak terlalu mahal sebab akan menyebabkan riba’. Bende ni yang aku paling risau. Letak harge yang berpatutan & tak terlalu melampau tu bagus. Kite selamat.
Bukanlah aku ni seorang yang alim tentang agama segala bagai, tetapi sekadar saling kongsi berkongsi ape yang tau & ingat mengingati. Itu sahaja. Kan kakak? Hee~

Sebab sesetengah orang kat luar sane tu, kos untuk buat bende tu takdelah mahal manepun, boleh kate dalam RM8-9-10 untuk produk die, jual sampai puluh puluh ringgit, ratus ratus ringgit. Hello??? Firstly, produk ko tu baru je nak dikenalkan kat pasaran. Belom dapat pape achievement dari sesiapa. Belom diiktiraf oleh sesiapapun. Eloklah kalau memadai dengan ape yang dirasekan ok! Ini memadai. Bagi aku untuk, jual barang eloklah tak lebih dari sekali ganda harga dari kos produk tu. Kos kat sini adelah main kos & sub kos. 

Melainkan dah well establish, dapat achievement dari mane mane pihak. Ok! Itu aku rase dah boleh letak harga yang lebih tinggi skit. Sebab itu dah jadi sebagai pengiktirafan & sebagai pengalaman yang digunekan & idea yang dicurahkan & kerahan tenaga yang digunakan. So, ok!

So, sesiapa yang nak nengok or want to buy it. Silalah melawat blog kakak aku & facebook die. Be friend first!. Aku bukan nak promote mane mane headband kakak aku ni. Sebab aku tak dapat ape ape keuntunganpun. Kan kakak? Hehe~

Im here just wanna share that harga itu main peranan, kalau harge rendah dan dapat sambutan yang memberansangkan dan keuntungan yang sedikit, tak ape asalkan ia adalah perkara yang menyelamatkan kite nanti. Tetapi kalau harge yang tinggi & dapat sambutan, kalau ia dikire sebagai riba’. Wallahualam.
Fikir fikirkan…

*no picture for this entry

Thank you!
Thanks for buying my sis headband! *big grin!

~ Jaa ~ 

Thursday, January 6, 2011

~ Apabila MakA ~


Apabila Minda Berfikir Maka Wujudlah Idea

Apabila Kaki Melangkah Maka Wujudlah Kejayaan

Apabila Jari Menulis Maka Wujudlah Karya

Apabila Mata Berpandangan Maka Wujudlah Masa Hadapan

Apabila Hati Berbicara Maka Wujudlah Perasaan

Apabila Mulut Mula Bersuara Maka Kedai Kopi Dikecapi

Apabila Masa Bergulir Maka Wujudlah Perkara Yang Dilakukan

Apabila Azam Di Tanam Maka Usaha Menjadi Kekuatan

Apabila Peristiwa Dikenang Maka Perhatian Lebih Diutamakan

Apabila Masalah Dicari Maka Konklusi Di Temui


~ Jaa ~