Sunday, April 24, 2011

~ Anak Kucing SakiT ~

Anak kucing aku ni name die Bayou.
Die lahir bile ntah.
08 / 02 / 2011
Rasenye. Hehe~
Seekor kucing jantan yang alahaiii. Sayurnyer. Hahaha~
So, sejak beberapa hari ni die asyiklah duk bersin.
Makin hari makin tak bermaya tengok die.
Dulu kire aktif lah jugak.
Boleh duk melompat sane sini, makan dengan selera gler, duk bergaduh ngan kakak die.
Skrang duk satu tempat jerlah tak gerak gerak..
Ish ish..

So, due ari lepas Sis Re3n try search info about penyakit ni pe sume.
Just nak info jerlah.
Then, search skali Pet mane yang dekat ngan rumah , so that, leh bawak die gi berubat.
Cari cari cari.
Hurmm...
Info yang menarik & menakutkan.
& for klinik, dulu dulu ade pernah pergi satu klinik haiwan ni.
Kire well establish jugak arr.
Bile dah "well establish" tu paham paham jerlah harge untuk skali berubatkan.
Hahaha~
Non mampu mahai mahai ni.
Then, bile search internet, banyak duk promote this one klinik haiwan name
"Baby Pets".
Sebab lagi murah dari satu lagi klinik yang kami pergi dulu dulu tuh.
So, lokasipun tak jauh mane sebab dekat jugak ngan klinik yang dulu dulu tuh.

Then, semalam baru ade kesempatan nak bawak Bayou ni gi klinik.
Around 16++ kamipun pergi arr klinik Baby Pets ni.
Hujan takyah cter arr..
Lebat selebatnyer kot.
Hari hari hujan, lebat, petir, guruh..
Adehh~

So, bile dah sampai tu memang lenjun arr aku ngan Sis Re3n walaupun berpayung.
Kamipun masuk, time tu ade patient chinese, anjing die sakit kot.
So, tunggu dalam 10 min camtu, baru front desk die amik info about Bayou ni.
So, bile dah fill form sume yang die nak, diepun gi timbang berat Bayou.
Alahaiii ringannyer.
0.72kg jer.
Hahaha..
Ini kalau Tiger (kakak Bayou) yang timbang mau dekat sekilo lebih sebab berat giler..
Then, kamipun tunggu kejap untuk doctor ready.
Then, doc pun mai depan kat kami tanya pasai Bayou.
Sakit brapa lama, kenapa, pe sumelah.
Then, diepun bawak Bayou gi bilik pemeriksaan.
Aku & Sis Re3n ade skali dalam bilik tu nengok.
Erm.. Macam macam Bayou kene.
&&&&&
Nasib baik Bayou yang kene check.
Kalau Tiger, serius!!!
Aku tak tau nak cakap camno.
Yang pasti Doc tu kene cakar nanti, lari sana sini.
Perghhh.. 
Tak leh bayangkan.
Nasib Bayou yang tak sehat. Hahaha~

Ni kad appointment die

So, Doc tu pun check paru paru, cuci mata Bayou, check suhu pe sume.
Then, Doc cakap Bayou demam.
Selsema & kahak agak pekat kat dalam hidung die.
Paru paru yang kurang normal (hurmmm... doc said "not a good sign")
But we will try to help him to live as long as he can.
Hopefully he can survive & live as usual like other cats too.
Then, bile dah terangkan pe sume, die pun terang plak about ubat nak bagi makan nanti.

"Haaa! Doc cakap "bagi die makan ape yang die mahu".
Perghh.. Pandai die demand ye. Haha~
Kalau makanan yang bijik bijik tu die tak makan sebab tak lalu or die leh nak bau sebab hidung tersumbat.
So, tak dapat nak naikkan nafsu makan die.
Then, bagilah die jenis wet food.
Yang ni die selera lebih.
Dari tak bermaya nak bangun terus cergas makan.
Ish ish...
Pandai berlakon."

Bile dah terangkan, kamipun duk kat luar balik sebab nak tunggu Doc siapkan ubat.
Around 10 mins later, Doc tu pun kuar & bagi ubat.
3 jenis ubat iaitu antibiotik, ubat selsema & ubat support ape ntah.
Sumenyer adelah RM42.
Consultation RM15, selsema RM5, support tu RM8 & antibiotik RM14
Betol rasenyer. Ni aku tak tengok resit sebab malas. Haha~

 Nasib bayou dalam dakapan die duk senyap.
Nak tito jer.


Skali lagi pic before balik.
Hehe~
(Doc nengok pun sengih sengih. ceith)

Then, kitorangpun baliklah rumah.
Bagi makan dulu "wet food".
Then, baru bagi Bayou makan ubat.
Tak susah sangat nak bagi makan.
1st die tak meragas.
2nd die tak luah balik ubat tu.
3rd die rela maybe sebab die tau untuk kebaikan die?

Bile dah makan pe sume memang die lali arr.
Kelakar gler nengok.
Macam manusia gak arr.
Ubat selsemakan memang mengantuk gler gler kalau yang ubat biasa tu kan.
Macam tu jugak arr Bayou.
Lalok abis arr.
Hahaha~
Memang kejer tito jerlah die.
Doc cakap dalam 3-5 hari die akan pulih baliklah.
Camno nak tau die dah pulih ke belom??
Haaaa.
1st die dah start aktif.
2nd dah boleh makan makanan yang diberi.
3rd takde lagi sneezing pe sume.

Time ni die nga mamai mamai arr..
On The Way Nak Tito

So, tu jer.
Kesian Bayou.
Adehh~
Semoga cepat pulih!
Leh main main lagi nanti.
Hehehe~

~ Jaa ~

4 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

jangut kau tu sangat la panjang, macam tok penghulu pun ade, cam pak lebai pun ade, ayo, potongla. buruk bebeno nengoknya...nampak macam ko ni umur 58 tahun ok....

malaygirl said...

apa nama ubat selesema tu...kucing sy si didie dah 2 bulan tak habis2 bersin...bila bawa jumpa vet taknak pulak bersin...dah balik rumah bersin tak henti2 sampai kuar hingus...

KuaLaM KeinDahaN said...

faiz farish-alahhh... rileks arr.. nanti sampai mase aku potong & pendekkan.. ini org kte sunnah menyimpan janggut panjang2 tau. huhuuhu~

KuaLaM KeinDahaN said...

malaygirl-name ubat tu "MUCOLYTIC". nanti i wat satu entry jenis2 ubat die ye.. :)