Monday, February 7, 2011

~ Percutian Keluarga BesaR ~

This time kami keluarga keluarga besar rancang nak pergi holiday ke Pantai Timur
Iaitu Negeri Kelantan.
Suppose cuti december lepas tapi Sugar Daddy kawen & ade yang amik SPM & STPM
So, kene tangguh ke cuti raya cina kali ni.
Takpa, asalkan jadi.

Kali ni 5 keluarga je yang dapat follow iaitu
My Family - 4 orang
PakChek - 3 orang
PakTeh - 5 orang
MakAchik - 3 orang
PakUsu - 5 orang
Total = 20 orang
Ramai jugaklah. Itupun ramai lagi tak dapat nak join sekaki sebab kene kejer time cuti cuti ni.
Adehh~
So, kami gerak 4 kereta semuanya.

Kami pergi ari khamis (Feb 2nd 2011) lepas.
Kami gerak awal pagi gler kot!
Sebab pe? Sebab nak elak jam yang teruk kalau gerak lewat lewat.
Malamnyer tu, kami semua menapak kat rumah PakUsu kat Key Ill.
Sebab dah dekat skit nak gerak ikut kot Pahang-Terengganu-Kelantan.
Dah kate Pantai Timur, memang lalupun kot pantai timur gak arr.
kami gerak jam 0445 dipagi hening bute.
Wuhh~
Itupun dah banyak gler kot kereta yang ade kat atas jalan raya.
Adehh~

Kami sampai ke destinasi dalam tengahari camtulah.
Kat Kelantan kami sewa rumah banglo.
Murah je, RM150/night.
Kami lepak kat Kelantan 3 hari 2 malam.
Segalanya lengkap.
Perabot, pekakas dapur, bilik berair-cond.
Sangat luas!
Rumah tu actually member bangah punyer, so, kami dah tempah awal awal.
Senang skit.

Selama 3 hari ni takdelah banyak sangat tempat yang dipergi,
Sebab banyak masa habis untuk shopping saja. Huhu~
Yang sempat dikunjung adelah,
Makan kat Restoran Yati Ayam Percik (member mama belanja kami sekeluarga besar)
Wakaf Che Yeh
Rantau Panjang
Gi rumah mak angkat kakak kat KB.

Tak sempat pun nak pergi PCB
Pasar Khatijah
& tempat tempat yang best.
Huhu~

Then, hari terakhir iaitu hari ke-3.
Suppose kami pergi ke Terengganu plak,
But then, keluarga aku tak dapat nak ikut sama
Sebab kami gerak ke arah utara.

Mase OTW tu, bapak singgah ke Tanah Merah
Nak shopping kat sane plak.
Beli keropok & macam macam lah.
Then, kami ke Gerik plak.
Solat Zuhur & makan tengahari kat sane.
Pastu, kami lalu ke kuarters bapak duduk dulu mase kejer kat Gerik ni.
Banyak kenangan ade kat sini.
Keadaan sekelilingpun dah banyak gler berubah.
Dari segi pembangunanlah.

Pastu, kamipun gerak arr ke Sungai Petani plak.
Kami singgah ke Tanjung Dawai plak sebab mama nak beli ikan bilis & pe bende ntah lagi.
Pastu kami lepak satu malam kat rumah sedara.
The next day, we went to kenduri kawen plak.
Kire anak kepada 2 pupu bapak kawen.
Kami anak anak ni kire pangkat camne eyh?
Pening pening. Hehe~
Yang pasti 2 pupu bapak ni kami panggil MakUteh & PakUteh.
Diorang ni duk kat Selangor.
Dekat je ngan rumah aku.
Dah jodoh dengan orang Sungai Petani,
& nasib kami ade kat sini, lehlah join skali.

Pas dah makan pe sume, hantar arr plak aku ke rumah sewa kat Merbok ni.
Pastu, mama, bapak & kakak terus shoot pulang ke Selangor.
Dalam jam 1700 camtu gak arr gerak pulang.
Sampai jam 0330 kot.
Mesti jam teruk gler.
Ish ish ish~
Aku dah siap membuta dah kat umah.
Hee~

Selama 4 hari ni, sejauh 1100Km+ dah aku berjalan.
Penat gler!
Serius!


Ni lah suasana pagi tu.
Sejuk gler abaq hangpa suma.. Hahaha~
Kabus saja kiri kanan.

See...
Jarak penglihatan dalam 250-350 meter je

Owhh! Ni PakChek.
Time ni otw nak gi kat keter dah.
Penat duk ronda ronda shopping kat Rantau Panjang.

 Ohh!
Sawangtingkap.
Medai medaiii..
Hhaaha... Baru balik dari imigresen ni.

Welcome to Malaysian Gate.
Ohh! Im a malaysian citizen ye!

Cube teka!
Masjid Or Tokong?
Haa! Ni orang setempat panggil Masjid Beijing
Sapa kata takleh gi beijing.
Haha~

Ni last day nak balik.
Kami nginap kat rumah ni arr.
Tokey rumah duk blakang tu jer.
Dekat sungguh nak collect sewa. Hehe~

Ni just kaum hawa & 2 orang lelaki yang suke menyebuk interframe.
Hee~

Mule mule nak makan kat sini malam tu.
Then, lauk sume dah abis.
Bayangkan ye, time tu baru kul 2030.
Awal gler kot dah abis.
Pelik pelik.

Then, kami makan kat sini arr.
Yati Ayam Percik.
Orang kate kedai ni mahal gler.
Ada cawangan kat Bangi.
Kedai makan ni lah kawan mama belanja kami sekeluarga besar makan malam.

Owh!
Ni lah kenangan kat Gerik dulu.
Dulu tempat ni lah aku ngan bapak & member member bapak main badminton.
& dulu gak takde lagi bangunan sebesar ni.
Hall die dulu kecik jer.
Skrang dah membangun dah.

 Hahh! Ni lah tempat nak melepak petang petang.
Best! Ramai orang duk joging kat tepi tepi ni & duk wat senaman.
Semuanya disediakan.
Tempat ni depan je ngan kuarters bapak duk.

Ni lah rumah kuarters bapak dulu.
Besar gler.
Tapi, bapak duk sorang je.
Kami sekeluarga yang lain duk kat Sungai Petani rumah sendiri.
Hujung minggu samada bapak akan pulang ke Sungai Petani or kami yang akan pergi ke rumah bapak ni.
Tiap tiap minggu camtu.
Tak jauh mane pun.
Dalam sejam setengah or 2 jam je dah sampai.

Hahh! Ni lah kat Tanjung Dawai tu.
Mama tak suke beli kat arked die.
Sebab mama kate mahal.
Mama suke beli kat kedai ni.
Tapi bukan kat kedau Shafee & anak anak ye.
Kedai die kat sebelah kiri tu.
Jauh skit, mesti tak dapat cam.
Huhu~

Ni kedai tadi tu. saje je snap.
Tak dapat nak amik picca kat kedai yang mama selalu beli sebab parking jauh sangat.


Pastu, end cter!

~ Jaa ~

6 comments:

Rara said...

Cek mek2!!

KuaLaM KeinDahaN said...

ewahh.. berdangdut ke? hahaa~

::FAIZ FARISH:: said...

eh tingginya kau.....

KuaLaM KeinDahaN said...

faiz-lorr.. ye ke? ahahaha..
aku mmg tinggipun.. 186cm.. huhu~
baru perasan eyh?

double O double E said...

smpai gak beijing..

KuaLaM KeinDahaN said...

haaaa~ lega..
tercapai hajat kecil ni. hehe~