Sunday, April 3, 2011

~ 2 Perkara Yang Menyebabkan Rakyat Kita Cepat Berasa MaraH ~

Firstly, izinkan aku untuk menyentuh issue ni ye!
Dan aku mintak maaf kalau issue ni menyebabkan korang rase marah plak kat aku.
Ehehe~
So, bende ni dah dikirekan sebagai mentality kitelah.
Bukan rakyat kite je, malah boleh dikatekan kat seluruh dunia.
Seluruh tempat.
Bile kite dipihak “A” & orang tu dipihak “B”, bile “A” kutuk “B”, “B” kutuk “A”, haaa~
Mulalah berasa dingin, angin, ribut, taufan pe sumalah senang cter.
Then, mulelah masam masam muke pasal tak puas ati tu sume.

So, 2 perkara yang aku nak cakap kat sini pasai rakyat kite adelah “Politik” & “Bola”.
Like seriously, bende ni pun banyak kali jugaklah duk cakap
& of course nampak sendiri dengan batang mata hidung kite sendiri.

Kat Malaysia ni contohnyer ade pelbagai jenis Parti.
Yang color birulah, merahlah, hijaulah, putih & macam macam lagi.
Yang orang tu pihak hijau, pihak tu plak pihak biru, & yang tu kat pihak merah.
Padahal diorang ni sekampung, setaman, senegeri, senegara
& kadang kadang ade pertalian darah lagi tuh!
Bile duduk semeja sekopi, then, sembang pasai bende ni.
Mulalah!
Yang ni cakap pihak die lagi bagus, banyak buat amal untuk rakyat. Kepentingan bersama.
Yang pihak tu cakap plak pihak die utamakan pembangunan setempat.
Pihak lagi satu cakap diorang ni banyak berbakti pada negaralah pe lah.
Abis sume duk berbalah, berdebat.
Sampai kadang kadang nak bertumbuk, buang kawanlah.
MUNGKIN ade jugak yang buang sedara mara.
Aduhhh!
Susah susah. Bile dah menjadi kebiasaan & jadi amalan turun temurun.
Memang susah nak dibendung.
Yang si atuk ajaq kat anak, si anak ajaq kat anaq.
Abis berapa generasi duk turunkan amalan tu sume supaya benci ni lah benci tu lah.

Ahhh! C’mon! kite pilih mana yang bagus!
Mana yang betol betol boleh gune!
Ini masa depan kite! Tak payah nak berdebat sesame sendiri.
Buang masa jer! Buang air liur! Buang tenaga yang tak berfaedah! Ishh!
Yang mencalonkan diri boleh buat kejer, bagus!
Yang tak brapa boleh tuh, tak yah sokong.
Kite lihat sendiri kata kata yang dilemparkan kat kite masa duk berkempen.
Kite “take note” kata kata diorang.
Kite nilai sendiri dalam masa 5 tahun tuh.
Tak jalan, pilih yang lain untuk pimpin kite.
Abis cter.

Jujur aku cakapkan! Aku tak minat sangat dengan politik Negara kite.
Macam macam yang duk terlempar sana sini.
Yang ni dengan kroni diorang, yang tu dengan kroni diorang.
Abis kite?! Dengan sapa?
Hurmmm…
Tanda tanya!

Kite ke kes kedua plak. Ni bola!
Ok! Normally, ni banyak kepada bola sepak luar Negara lah.
Contoh EPL!
Seriously! Setiap remaja kat Malaysia ni agak fanatic dengan bola EPL.
Macam aku sendiri aku sokong Chelsea.
Orang lain dengan Manchester United, Liverpool, Arsenal, Manchester City.
Ni ANTARA 5 kumpulan yang BAGI aku team yang ramai gler fanatic.

Sebab team ni dari dulu lagi antara team yang boleh dikatekan paling kukuhlah dihati diorang.
Like aku sendiri, mase aku skolah rendah
Aku tak minat sangatlah team team ni sume.
Sebab, aku tak brapa paham sangat pasal rules bola ni.
Tu yang aku macam, oklah.
Biasa biasa jer. Takde pilihan hati lagi.
Bile aku dah masuk form 4 camtu, baru aku rase minat
& stick pada satu team iaitu Chelsea.
Aku time tu tak nak same team dengan mane mane cousin rapat or adek beradek aku sendiri.
Like my big bro, die MU, cousin aku pun MU.
Ars, Liv hurmmm.. takde rasenyer. Hee~
Tapi, Chelsea gak yang terlekat kat hati aku.

Kite cter secara overall, bile ade match contohnyer, mane mane team lah yang duk lawan,
Bile menang bangga gila ni!
Boleh duk angkat hidung tinggi tinggi macam KLCC tuh.
Tapi, kalah or seri. Haaa!
Mulalah duk meng-anjing team diorang ni.
Abislah macam macam ayat duk kuar.
Memang jadi bahan arr untuk seminggu tuh.
Tambah tambah kalau Chelsea Vs MU.
Seriously, kalau MU menang abislah…
Abis Chelsea supporters kene bahan.
Kalau Chelsea menang, MU supporter plak yang kene bahan.

Bagi aku bende ni biasa jer.
Tapi, janganlah TERLALU fanatic sampai nak gaduh gaduh.
Kalau takpun, bahan teruk giler babeng sampai tarik tarik muke.
Kalau orang yang kite kenai & rapat ok arr lagi.
Mungkin dah biasa or kenai sangat dengan perangai die.
Ni kalau orang yang kite kenal SAHAJA tapi tak rapat.
Pastu, kene bahan kaww kawww punyer, then, mulelah die tu rase benci, tarik muke 10-20 tahun.
Ish Ish...
Takpun, melenting tak tentu pasal.
Nak marah marah jer.


Aku dulu mungkin agak fanatic, tapi, bile pikir balik. Ahhh!
Tak payahpun TERLALU tuh.
Buang saja ke tepi.
Rileks sudah. Bahan sikit sikit untuk minggu tu dahlah.
Next match kalau menang lagi, ade lagi bahan.
Wahahaha~

So, tu jer yang aku nak sentuh kat sini.
Fikir fikirkanlah ye.
Jangan terlalu obsess dengan bende bende ni sume.
Kalau bende tu baik ok! Fine.!
Kalau bende tu just memburukkan situation.
Just throw it away lah!
Bukan datangkan faedah kat diri kite sebaliknyer mendatangkan musibah.

Ni adelah member member aku.
Ni last year punye Season.
Nengok bajupun cukuplah.
Hehe~
*pic credit to Parman

~ Jaa ~

8 comments:

Faris Adli said...

pasal politik kat malaysia tu aku ada komen..

http://farisadli.via.my/politik/alahai-politik-melayu/

Syuk Ry said...

psal chelsea 2 ak ni coment.. ahak2..

KuaLaM KeinDahaN said...

faris adli - thanks! dh terjah dh blog ko :) nice!

KuaLaM KeinDahaN said...

Syuk Ry - erk! pasai pa?? cam xsedap ati jer nih rase.. ahahaa... :D

Namaku Asumira said...

wahhhhhh
jumpe gang chelseaaa!!
i loikee!
wawawa

chelsea! chelsea! chelsea!

alamak terlebey sudahh

KuaLaM KeinDahaN said...

walaweyhh!
cool gilak ada geng pengembaraan bermula. oppsss!
tu upin ipin.. hehehe~

rezalsuhaimi said...

booo chelsea boooooo

KuaLaM KeinDahaN said...

ahahahaa.. ade den kesah??? hahaah :D