Wednesday, April 27, 2011

~ PuduRaya Berubah WajaH ??? ~

Ye!
Benar dan mutakhir kesahihannya!
Memang benar yang Hentian Puduraya yang mana suatu ketika masa dahulu yang mengatakan
Bahawa Hentian Puduraya merupakan suatu tempat yang penuh sesak,
Penuh dengan ulat tiket & teksi teksi yang bukan ulat tetapi ular,
Tempat yang merbahaya, penuh dengan "pickpocket",
Danger yang tidak diduga.

TETAPI KINI
Semua itu dapat ditepis dan air muka Hentian Puduraya kini berubah wajah yang mana
Dulu malap & gelap, KINI cerah penuh dengan cahaya cahaya lampu keikhlasan yang menawan
Untuk menjaga keselamatan & imej Puduraya sendiri.

Ok!
Mai aku nak story skit nihhhh~
Actually, semalam aku pergi beli tiket di salah satu wakil agent di Serdang untuk pulang ke
Negeri Jelapang Padi pada hari ini.
Mase beli tu, aku terkejut.
"Eyh! Naik kat Puduraya?" soal aku kepada wakil penjual tiket tu.
"A'ah, Puduraya" jawab makcik tersebut (sambil muke macam baru tau gak macam aku).
So, takpalah.
Akupun pergi arr bayar kat kaunter satu lagi untuk tiket yang aku beli tu.
Owh! forgot to mention.
HANYA Transnational sahaja bus yang aku naik untuk perjalanan jauh.

So, this is my ticket

After that, we went to pasar malam yang hanya berdekatan tidak jauh
Dalam 700-800meters je dari wakil agent jual tiket bus transnational tuh.
"We" here are my mummy & daddy & of course me myself.
So, belilah segala mak nenek jenis barang makanan samada yang wet & dry punye groceries.
Then, i request to eat DURIAN.
Owh my nafsu!
Yeah! I'm craving for almost 1 month since i dont go back home.
Erghh! What a bad feeling kan?
So, pergi arr salah satu gerai juai juai durian nih.
D24 harga die sekilo RM13,
Kalau durian kampung special RM9 sekilo
& kalau durian kampung biasa 2 bijik RM10.
So, my mum choose Durian Kampung Special arr.
Nak belipun tak banyak.
Just 2 bijik je nak bagi lepas gian teringin je. Hee~
But, dont wurry, die bukak kat situ gak suh mama check.
Kalau isi nipis or tak puaskan ati mama,
Die kate "jangan amik yang tu. Takpa, saya bukak yang lain".
So, should be no prob arr kan nak choose which one is the best.
Check kat sini bukan makan arr ye.
Haa.
Nanti salah paham korang plak pi serbu kat gerai tu pi makan atas tiket "check". Hahaha~
Bankrupt lame lame brother tuh
So, here's the picca.

 Hasil dari 2 bijik durian yang mama pilih.
Kalau perasan yang kaler a bit pudar kat belah kiri skali tu yang paling sedap.
Serius sedap!

Ni lah nikmat yang aku perolehi.
Perghh! Hilang dah nafsu buruk nak merasa durian. Hehe~

So, barulah kite masuk ke cerita Hentian Puduraya.
Biasa arr, mukaddimah mesti kene lebih skit dari biasa. Hehe~
So, disebabkan Hentian dah berubah yang dahulunya naik kat Bukit Jalil.
Nak keluar ke Hentian Pudurayapun kenelah lebih awal.
Takut jam teroq.
0920 kuar dari rumah...
Tu pun jam gak skit skit. Biasa arr Key Ill.
Ye dak?
Sampaipun around 1020 camtu.
Terkejut aku!!!
Hentian Puduraya yang dulu dulunyer sesak bagai nak rakkk nih.
Lengang duhh~
Macam tak beroperasi je rasenyer.
So, for the sake of my security, i ask Daddy to wait,
While i go check whether the station bus is really work or not.
Hehehee~
Owh! Okie!
The scenery was sooooo amazed me dude!!
U wont believe that Hentian Puduraya would be like this.
Perghh~
Boleh kate ko nak tito terus arr kat Puduraya tu.
Lawa gilerrrr.
Bersih gilerrrr...
Teratur gilerrrr...
Security is everywhere-rrrrr....
Boleh kate kalau ko masukpun bawak cash money RM1 million pun takde riso derrr...
Then, i call Sis Re3n to tell that i'm ok.
The bus is really work here.

So, biar picca yang bercerita.
Owh! one more thing,
Maaflah ye!
Ni just picca yang mane aku sempat amik jer.
Enjoy!!!

So, this is the waiting room.
Actually, sangat besar ye.
Like the whole level khas untuk waiting sahaja.

Guess what is this??
To be truth, ini adelahbumbung khas untuk ke bawah which tempat untuk naik bus.
Sesapa yang penah naik bus kat PuduRaya before under renovation, memang tau lah nak naik bus kat mane.

 Nak turun ke bawah ade escalator
Tapi, belom berfungsi sepenuhnyer.
Ade yang berfungsi, ade yang tidak
Haa! See the tv.
That small one.
That ermmm.. Actually screen untuk departure, the flat form & all the info is there.
Means dah macam kat airport arr.
Bile & nombor plat bus bla bla bla.... 


 
Dalam ruang sane tu khas untuk jual jual barang.
Kire dah takde gerai gerai lekeh macam kat tepi jalan sane tuh.
More convenience arr
More safety, yet much easier to buy.
Sebab tak perlu berebut dengan mane mane pengunjung.
Gerai bukan sikit ye.
Like seriously banyak gler...

Ni satu lagi gerai contoh.
Ni kat tempat lain ye.
Kire jauh arr dari kedai yang kat atas ni.

 Mesti korang duk fikirkan pe bendelah ni?
Actually, this thing adelah tempat untuk letak public phone.
Cume, takde lagi bendealah tu.
Yerlah, PuduRaya kan baru siap.
Banyak barang yang belom sampai lagi.

So, thats all.
Hehe~
Maaf takde picca yang lebih menarik.
Sebab, aku nga rushing nak naik bus.
Here, nak bagitau skit.
Untuk beli tiket kat PuduRaya ni dah di ubah ke tingkat 1.
Semua jualan tiket kat tingkat 1.
So, jangan arr nanti pelik tetibe gi sane eyh! Mane kaunter tiket???
Kat tingkat 1 tu pun seriously lawa gler dah.
Lebih teratur & lebih tersusun & lebih selamat & lebih selesa.
Itu yang penting!!!

~ Jaa ~

8 comments:

double O double E said...

Transport!

KuaLaM KeinDahaN said...

errr??
ye ye.. mmg transport pun. hahaha~

rezalsuhaimi said...

kompom rizaimy bangga.

KuaLaM KeinDahaN said...

perghhh...
tggu next week aku post pasal bandar tasik selatan tu punye plak. ahahaha

*abislah.. rizaimy mmg leh duk wat trip slalu arr ke key ill nanti. ahaha~

Dee Zahari said...

Aloha. King of fruit . perghhhh syiok!

KuaLaM KeinDahaN said...

hello.. :D
yeahh! sgt mengujakan rase die. wuhh~
lepas dh ngidam. hee~

Namaku Asumira said...

bandar tasik selatan punye terminal dgn puduraya punye hentian mmg da mcm airport!
yg xtahan siap ade boarding2 ala2 airport dah haa :P

jakun pulak trase 3saat hehe

KuaLaM KeinDahaN said...

a'ah. betoi2..
gler punye lawa..
stylo abis... ahaha~
ni kire abis punye technology arr.. hheheeh~