Thursday, March 31, 2011

~ Kucing PertamaKu Sehingga SekaranG ~

Dulu mase aku duduk kat Kedah & Johor, bapak & mama sikitpun tak kasi bela kucing.
Sebab bapak dulu alah dengan bulu bulu ni.
Kami ni (aku & Sis Re3n) tersangatlah teringin nak bela kucing.
Tak kesahlah Persian cat, Siamese cat ke, kucing biasa biasa ke.
Asalkan ianya adalah kucing.
Disebabkan oleh orang tua kami ni tak kasi, so, kami akur and tak belalah.
Pernah skali tu, Sis Re3n dapat kucing, Persian cat kalau tak silap dari kawan die.
Sangatlah lawa ye!
Bulu tak yah cter arr, panjang panjang gler. Time ni duduk kat Kedah.
Then, disebabkan penjagaan yang agak susah, kene gi wat medical check up lah,
Bagi special makananlah, vitamin pe sume. So, agak susah & rumitlahkan.
Then, kucing tu diserahkan kat member Sis Re3n or kat sape ntah. Tak ingat dahlah.
Sebab tuan asal bagi kami kucing tu sebab die kene pindah ke tempat lain.
So, MUNGKINLAH die tak boleh bela dah or tak nak bawak skali MUNGKIN perjalanan yang jauh.
Who knows.

Then, bile kami sekeluarga pindah ke Selangor, time baru baru duduk takde bela lagilah.
Until lah satu hari tu (beberapa bulan lepas pindah ke Selangor),
Ade seekor kucing yang tersangat besar badan die datang rumah.
So, kami ni pun bagilah makan sebab lawa gler kot!!!
Kami just bagi makan jer. Sebab time tu rase kesianlah.
Lepas makan die belah ronda ronda.
At that time takde lagi niat nak bela kucing segala bagai ni.
But then, bile dah tetiap hari kucing ni datang dengan manja die lagi.
Timbul rase macam, wahh! Sayang kat kucing ni.
So, kamipun approach lah bapak & mama nak bela kucing ni.
Mama & bapak dah tau dahlah.
Sebab, kadang kadang mama & bapak jugak yang bagi makan.
Then, lepas bincang berhari hari, lame lame mama setuju.
Time tu, bapak tak kasi lagi.
Yerlah, bapak kan alah bulu bulu ni.
Tapi senang! Kalau mama setuju, bapak mengalah.
Kalau bapak setuju & mama tak setuju, mama akan mengalah. Ahahaha~
Kalau salah sorang dapat “greenlight” cukup arr. Kire bolehlah. Hee~
Tapi, Bapak ada syarat, nak bela jangan letak dalam rumah.
Nanti abis bulu melekat kat carpet, krusi & mane mane jerlah.

So, sejak dari tu, bile dah dapat “greenlight”, kamipun belalah.
Seriously! Tersangat jinak ok kucing ni!!!
Hari demi hari, minggu demi minggu, then, dapatlah name.
Hasil dari idea sape tak ingat plak.
Kami bubuh name kat die “Coriang”. Haaaa! Mesti pelikkan?
Sebab, color kat badan die banyak.
Kite macam bertompok tompok berselerak.
Ade kaler orange, putih, hitam, kelabu. Abislah sume color ade kat badan die.
Tu kami panggil die “Coriang”. Hehe~

Ni kire 1st everlah kami bela kucing yang dapat kelulusan dari pihak majlis tertinggi (parents). Hehe~
Bile setiap kali orang datang rumah (jiran, sedara mara) mesti tegur yang kucing ni lawa & besar.
Bile tanya mane datang? Kami tak tau nak jawab.
Just cakap die datang dari mane mane jer then terus bela.
Then, adelah sumber dari jiran kate yang kucing ni sebenarnyer milik jiran lorong belah depan depanlah. Disebabkan “Tuan” asal die tak bagi makan, tu die datang ke rumah kami cari makan.
Macam orang tua tua katelah, bile kite bagi kucing makan WALAUPUN sekali,
Die tetap akan datang balik sebab die dah anggap ade orang akan bagi die makan lagi nanti.

Sifat Coriang sangat manja!
Kalau nak tau, kite buatlah macam ne skalipun kat Coriang, macam tengah main ke,
Macam saje saje tampar manje ke, marah ke, tak kesahlah korang buat pe pun kat die, Coriang TAK AKAN sesekali cakar korang!
Apatah lagi gigitkan. TAK PENAH SKALIPUN. Die tersangat baik!
Bile jalan jalan kat taman, die mesti follow skali ikut kat tepi.
Padahal bukannyer panggil suh followpun. Die sendiri nak ikut.
Memang terharu gler gler arr...
Abis jiran jiran tegur rase macam teruje. Hee~
Dengan manusia Coriang sangat jinak…
Tapi!!! Janganlah dengan kucing kucing lain.
Gangster taman kot! Serious!
Bak datanglah kucing jantan ke, betina ke.
Sume kalah dengan Coriang.
Coriang boleh perambat lagi adelah. Ahahaha~
Sebab pe? Coriang tersangatlah besar besar besar ok!
Kire kalau korang nengokpun korang tak kan percaya.
Cakap “Wow!” lagi adelah...

Until lah satu mase bile dah datang musim “mengawan”. Aduhhh~
Biasalah kucing. Hehee~
So, bile kami dah tau yang Coriang ni bunting pelamin. Wahahahaa!!!
& nak sampai dah due date die, kamipun bincanglah dengan parents
Nanti nak buh kat mane kalau Coriang beranak?
Takut nanti anak Coriang kene makan plak ngan kucing jantan kat luar sanekan.
Then, lepas decide, kami bela Coriang skali anak anak die dalam rumah dalam kotak.
So, masa hampir tiba, adehhh~
Then, “uwekkk uwekkk”..
Eyh! “nyii nyii nyii” duk bernyanyi bunyi anak kucing 3 ekor.
Comel comel kot!

3 ekor, tige tige color lain. Yang sulung color Hitam + Putih (jantan),
Second color Kelabu + Putih (jantan), Bongsu color Putih + Coklat Perang (betina).
Kire sume abis larilah dari color asal Coriang. Hehe~
Kami seronok rasenyer sebab dah ade waris kucing kucing ni.
Dari sekor jadi 4 ekor dah.

Then, tibe arr plak nak buh name kat anak anak Coriang ni.
Hurmm! Macam macam duk pikir sampai naik pening kadang kadang.
Then, bile dah tak tau nak buh name pe kami buh je name ikut color badan diorang. Hahaha~
Yang Sulung name Tam (Hitam), Second Bu (Kelabu), Bongsu Teh (Putih).
Bile dah sampai tahap Bu, Tam, Teh ni dah boleh jage diri masing masing,
Kami lepas balik kat luar skali Coriang.
Coriang ni pun bagus satu, pandai gler jage anak.
Tak penah abaikanpun anak anak die.
Kire boleh dapat award Ibu Mithali arr. Haha~
Yang paling best bile kami dah letak kat luar ni, anak anak Coriang kecik lagilah.
Bile waktu malamlah.
Banyak kali jugak arr kami sekeluarga nampak, ekceli siang puan same, pagi pun same.
Kire setiap mase arr...
Janganlah ade sekor kucingpun lalu depan rumah or masuk dalam kawasan rumah aku.
Coriang serious memang akan cari gaduh.
Sebab die takut kalau kalau jadi pape kat Bu, Tam, Teh ni.
Ade skali tu, kucing jantan kot.
Besar jugak arr. Coriang perambat kucing tu kejar sekeliling rumah kot!
Sampai arr kucing tu dah tak lalu kat rumah lagi.
Die very super duper secure kot. Bagus gler!
Memang selamat arr anak anak Coriang ni. Untung gler dapat Coriang. Ahaha~

Bile dah berbulan bulan or dah setahun lebih bela (kurang ingat sebab dah lame), sampailah satu hari tu.
Time tu waktu Maghrib. Aku duk kat luar tengah siram pokok kot sebab mama SURUH. Hehe~
Then, ade satu keter ni lalu. Agak rushing arr.
Aku rileks jer duk siram pokok.
Tetibe, aku terdengar “gedebuk, gedebak”. Sangat kuat ok!!!
Then, aku pandang arr cepat cepat kat jalan raya depan umah aku nak nengok pebende kan.
Then, ternampak sekor kucing berlari ke arah longkang.
Pastu, aku cepat cepat arr gi check kucing sape kan.
Pastu, aku kuar nengok kat dalam longkang eyh!!! Coriang!!!
Then, keter yang langgar tu adelah keter Bilal surau lorong aku.
Tak taulah pe masalah die. Maybe nga rushing nak gi azankan kat surau arr kot sebab dah masuk waktu. Hurmmmm………
Terus aku masuk rumah panggil mama, Sis Re3n. Tak silap time tu bapak dah gi surau.
Serious! Sedih gler gler kot!!!
Betoi cakap orang orang tua lagi, kucing yang jinak & diberi penuh kasih sayang, die tak kan mati depan “Tuan” die. Die akan mati kat tempat lain taknak bagi “Tuan” die risau.
Mase die kene langgar tu, langsung tak besuara “meow” ke ape ke. Die terus lari duk bawah longkang adelah… Tapi, tulah die ajal kire aku ade time tu. Kalau tak, memang takkan tau arr die mati. Hurmmm…

Then, kami ingat nak amik arr bangkai Coriang nak gi tanam. Tapi, dah malam.
So, kami tunggu bapak balik, & esoknyer baru gi tanam kat tanah tapak permainan.
Mase Coriang takde seriously tersangat terasa ohh.
Sebabkan Coriang aku boleh menangis kalau pikirkan die.
Bukan aku jer, mama, Sis Re3n, bapak pun same sedih…
Dengan manja die, baik die. Kire memang perfect!
Takde ganti langsung dengan kucing kucing yang penah dijumpai kat mane mane.
Serious aku rindu kat Coriang!

p/s : maaflah takde picca. Orang penah cakap, kalau amik picca kucing nanti kucing tu cepat mati. So, kami tak amik langsunglah. Itu just orang cakap jerrr…

Kisah seterusnyer akan diteruskan ke entry lain.

~ Jaa ~

8 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

Panjang Gila Kau taip

KuaLaM KeinDahaN said...

xlarat nk bacab ke? hehehee~
slow2... :D

aidi said...

mati kau aku nak bace panjang2..

*loue me* said...

persian cat tu bg kt rumah sebelah la

KuaLaM KeinDahaN said...

parman - ahh! pemalas!

KuaLaM KeinDahaN said...

re3n - ye ke? mane aku ingat. dh 9-10thn kot. ahahahaa~

Namaku Asumira said...

kucim ambo pun mati jugak..
bangun pagi tengok2 dah terbongkang kat bawah lori abah hoho..
serius sunyi dye da xde walaupun mak n adik bradik dye ade lagi

siyes dye seekor abg kucim yg baik..
bulu2 kelabu putih lebat2..
xtau jnis ape bende tah..
main bela je hauhauhaua

ade gambo die haha.. gatal tgn g amik gambo die huhu.. rindu~

KuaLaM KeinDahaN said...

namaku asumira - owhh.. ade jugak ye kucing. wahh. mesti comelkan? hehe~

tu lah. klw kucing yg main bela je mmg tak tau jenis baka pe. asal lawa jalan sajaaa.. hahaa~

xpa, kenangan.. :)