Tuesday, March 29, 2011

~ Disebalik Nama NamakU ~

So, this time aku nak cter arr skit disebalik kesemua nama nama yang member member kenalan
& sedara mara keluarga besar duk panggil lah kat aku ni.
So, dalam entry aku yang lepas ade aku bagitau yang name orang duk panggil aku ni
AGAK banyak jugaklah.
Ade dalam 6 name.

“Nazree”, “Boy”, “Bob”, “Zen”, “Sepet”, “JenJen”

So, ni adelah kisah disebalik nama aku.

“Nazree”
Name ni aku dapat beberapa hari selepas aku dilahirkan.
Mase aku lahir seriously my mum & dad tak tau nak buh name pe kat aku.
Pity Me... Hahaha~
Aku ni lahir kat rumah Ustaz di Machang, Kelantan.
Kire keluarga angkat akulah.
So, orang kampong sanepun tak tau nak panggil aku time tu.
Disebabkan tak tau pe name nak buh kat aku ni
Orang kampungpun panggil jerlah aku dengan name “boy”.
Sebab aku ni kan LELAKI. “Boy” tu memang lelaki lah kan. Hahaha~
“Nazree” ni senornyer adelah abjad abjad dari name kakak aku sebenarnyer.
“Azreen” => “Nazree”. Boleh Nampak tak?
Just bawak huruf “N” ke depan jer. So, jadilah name aku “Nazree”. Ok!

“Boy”
Seperti kat atas, name ni dapat mase aku tak tau lagi nak dinamekan name sebenar akulah.
Name ni masih lagi digune pakai oleh orang yang kire betoi betoi mase aku diperkenalkan kat sedara mara.
“Boy” ni normally orang orang tua lah yang panggil name ni. Macam sedara mara belah mama aku.
Mak angkat & pak angkat (Ustaz) & just beberapa kenalan jerlah yang tau.
Bile dah lame name ni makin pudarlah. Cume!
Mama aku je yang still kadang kadang panggil aku name ni.

“Bob”
Haaa! Ni satu lagi. Tak jauh bezapun dengan “Boy” kan?
Tapi! Ade sejarah tersendiri.
Panggilan “Bob” ni hanyalah sedara mara keluarga besar yang panggil aku dengan name ni & member member kenalan aku mase aku duk ke Kedah ni dulu dulu.
Name “Bob” ni muncul bile aku umur lewat standard 5 or standard 6 macam tu lah.
Kenape? Haa! Mai nak cter skit. Ce cter ce cter. Ehehe~
Kazen aku rangkap bestie lah punyer kazen. Hehe~
Dia ni digelar “Boy” jugak bagi keluarga besar. So, bile mase kami kami ni balik kampong bersama.
Then, bile makcik pakcik duk panggil “Boy”, abis kami due duk menyahut “YE”. Haha~
Then, yang panggil tu kazen aku & kadang kadang aku.
So, memang kompius gler arr kan. Sape panggil sape.. Adehh~
Sampailah satu mase, aku & mama gi pasar malam.
Then, aku ternampaklah satu handkerchief ni tulis “Bob Marley” siap skali gambar gambar muke die lah. Then, aku pun belilah handkerchief tu.
So, start dari situ aku change panggilan aku dari “Boy” ke “Bob”.
And yes! Name tu still melekat sampai sekarang.

“Zen”
Mesti pelik sebab pe muncul plak name “Zen” ni kan?
Hahaha~ actually, mase dulu dulu aku nak create Account E-mail.
So, aku tak tau nak buh name pe kat e-mail aku tuh.
Then, time tu tengah hot cter Philippines, tajuk dah tak ingat dah arr.
Then, hero cter tu ade iras iras skitlah dengan muke aku.
INI BUKAN AKU YANG PERASAN YE!
INI KAKAK AKU SENDIRI YANG CAKAP. Haha~
So, name watak hero cter tu adelah “Zen”.
Then, dari situlah aku create Account E-mail aku atas suggestion dari kakak aku.
And bile masuk kolej & UiTM, name “Zen” lebih commercial lah dari name name lain selain “Nazree”.
So, get it people? Good!

“Sepet”
Ini aku rase biase jerlah ye. “Sepet” ni adelah disebabkan sifat semula jadi mata aku yang sepet.
So, “Sepet” ni tak ramai sangatlah yang dipanggil.
Just bile member member or sedara mara nak wat lawak diorang akan panggil aku “Sepet” or!
Kalau aku tak dengar diorang panggil aku. Hehe~

“JenJen”
Panggilan ni hanyalah beberapa orang sahaja yang panggil aku dengan name ni.
Pengasas asal orangnyer of courselah aku kenal.
Panggilan ni aku dapat since aku umur lewat form 4 or awal form 5 macam tu lah.
Kire since aku kenal dengan orang tersebut.
Then, bile aku masuk UiTM ni adelah jugak beberapa kenalan yang panggil aku dengan name ni.
Tak ramai. Kire boleh bilang dengan jari jemari yang halus mulus lah kot.
Punca nama ni tidak dapat dikenalpasti.
Maybe sebab panggilan yang lain juga aku berikan pada beliau. Hehe~

Aku rase tu jerlah kot sejarah sejarah disebalik panggilan name aku disepanjang aku hidup ni.
Korang panggil lah aku dengan nama yang aku tahu & yang dah biasa dipanggil.
Jangan yang pelik pelik sampai tergeliat lidah nak panggil sudahlah ye!

So, peace people!

~ Jaa ~

8 comments:

*loue me* said...

eh ade lagi kan..ko ingat mama pernah citer pasal b4 nk letak nama nazree, nama ko airil ke ape tah (mujur bukan aril peterporn).

KuaLaM KeinDahaN said...

haaaa! ye ye! serius xingat lgsg. ahahaha~
bongoks! lucah cukup! ahahaha~

*loue me* said...

hahha..i loike! ;p

::FAIZ FARISH:: said...

takpe, aku pangil ko KUALAM
bestkan? hahahahaha

KuaLaM KeinDahaN said...

re3n - ahahah. bagus!

KuaLaM KeinDahaN said...

faiz - haaa. nice! ok jer. ahahaa.. nmpk skit kite kenai kt blog-blog ni. hee~

aidi said...

bukan aku ade bagi ko name penunggu hutan ke dulu?

KuaLaM KeinDahaN said...

parman - eyh! siput ko! ahaaha! tu sesuai tuk ko je!