Thursday, March 24, 2011

~ Pameran Hari Perniagaan AntarabangsA ~

Weewiittt !!!
Tu sebagai salam pembuka.
Hehe~
Nak bagi unik skit.
Baru caraaaa.....

So, tajuk entry ni memang ade kene mengenalah dengan aku.
Kalau tak, tak kan arr plak aku nak update pasai bendealah ni kan.
Buang karan jer nanti.
So, bende ni adelah part of my assignmentlah actually.
And bende ni baru je lepas.
Semalam jer lagi.
Nak kire berjaya.
YES it does!
Sangat berjaya walaupun bile sampai belah petang tu kejap hujan kejap panas.
Tapi, tu sume tak kesah!
Kami redah sahaja!
Hehe~

So, event ni name die adelah
"International Business Day"
Happening abaq ang!
Sungguh aihhh...

Kami 1 group ni 5 members kesemuanya.
Me "EnSepet", Jimmy, Khuzai, Mahfuzah, & Fazleen
Diorang ni bestlah. Sporting abis.


So, kite ke perjalanan program ni lah ye.
Assignment ni actually dah diberi agak lame dah.
Almost 1 month rasenye.
Group aku pilih negara China.
Eloklah tu! Muke aku plak dah ade mix Malay + Chinese.
So, jadilah MaNese = manis.
Ehem!!! Hehee~

Then, macam biasalah ye,
Kite ni as a student memang last minute punyer kejer arr.
So, aku ditugaskan untuk cari maklumat mengenai Negara China.
Tu pun sehari sebelom event tau.
Wuhh.. Memang giler kabut arrr...
Walaupun tak semuanyerlah.
Tapi, half of it yes!
Tugas tugas beli barang + siapkan barang + dapat kan sponsor adelah mereka mereka sekalian.
Tapi, time decorate booth tu kami semualah involve.

Event kali ni jugak ade 7 negara yang terlibat.
Iaitu Negara China, Jepun, Korea, Arab Saudi, Turki, Thailand & Singapore.
So, memang masing masing persembahkan arr negara diorang.
Event ni bukanlah suke suke ati jer nak buat.
Tapi, ade evaluation arr dari pensyarah.
Tukang evaluate 3 orang.
Lecturer yang ngajor subjek ni.
2 lagi adelah member lect tu.
So, masak gak arr nak menjawab kan bile kene soal. Hee~

So, sambung balik progress event ni.
Pada ari selasa lepas
Pada malamnyer ade cabutan undian untuk pilih booth.
Then, aku tak dapat nak gi sebab hari hujan.
Non-stop plak tuh.
Aduhh~
Then, diorang kate nak hias hias skali booth.
Aku takde camno?

Haaa~
Tak tito aku dibuatnyer!
Bukan pikir pasal hias hias tu sume yer! Hahaha~
Sebab aku nak cari lagi maklumat negara China.
Around 0230 kot baru aku lelap.
Tu pun aku paksa. Takut aku letih yang teramat nanti time nak jage event.

So, before aku tito tu aku set alarm jam 0630.
Ni kire awal arr aku set jam.
Biasa 0635 tetiap pagi.
Then, yang tak bestnyer aderlah
Pada jam 0530 camtu, aku kene kejut ngan budak group aku.
Die cakap suh datang ke booth awal.
Die sampai 15 min nanti.
Aduhh~
Terganggu gler cottt.
Haishh..
Then, aku abaikan seketika.
Penat gler kot.
Then, jam 0545 plak die call lagi.
Hurmmm....
Aku just cakap "ok, ok, ok. nanti aku sampai".
Pastu aku pun bangun arr mandi, solat & bersiap.
Ni kire paling awal arr aku gi masuk UiTM ni.
Jam 0640 camtu aku pun sampailah kat booth tu dengan sejuk gler.
Nengok nengok. Eyh! Takde kemas papepun lagi.
Ermmm...
Mesti tak jadi wat sebab hujan & maybe ramai yang tak dapat datang gak.
So, tak kesah arr..

So, bermula journey kami nak siapkan booth kami supaya nampak elok
& nampak kenegaraan yang kami pilih ni.
So, datanglah member demi member berganding bahu.
Sebab jam 1000 dah start perasmian oleh
"Timbalan Pengarah Hal Ehwal Akademik"
Dan beberapa lecturer yang lain.

Seronok! Walaupun agak gelabah mereka mereka ini.
Aku tetap rileks dan COOL.
Tidak perlu untuk perasaan marah marah.
Semua bende boleh diuruskan. Jangan risau.
Mereka? Tidak ada papapun.
Cume sedikit excited sebab takut tak sempat nak siapkan.
Tiada pressure pun.
So, semua boleh diuruskan.

Bile dah settle, and siap perasmian.
Masa untuk Timbalan Pengarah untuk buat tinjauan.
Semua booth dapat siapkan booth masing masing.
Impressing! Dalam masa beberapa jam je dapat siapkan.
Ade yang super gempak, super menarik, ade yang just nice.
Macam booth aku oklah.
Biasa biasa jer.

Yang gempak sebabnyer diorang dapat sponsor dari kedutaan negara diorang pilih tu.
Kami Kedutaan Negara China ade 2 tempat jer.
Kat Ampang, Key Ill dan Kuching, Sarawak.
So, kami yang kat negeri Jelapang Padi ni mane dapat nak pergi ke Key Ill.
Sponsor takde.
Adehhh~

Yang best adelah negara Jepun, Thailand & Turki.
3 negara ni bagi mata aku memang best.
Info yang boleh dikatekan best.
Siap ade model negara diorang lagi.

Memang ramai giler arr pengunjung yang datang.
Sebab, tempat yang kami pilih ni memang antara terpaling strategic untuk buat papepun event.
Memang bestlah.
Meriah giler.
Yang penting!!!!
Ramai awek duk pulun usha aku. Wahahaha!
Dah kate aku ni muke MaNese...
Mesti arr teruje.
Kot kot Lin Dan ke datang kat booth ni.
Wahahaaahahahaaa~

Bile dah abis event ni, kitorangpun kenelah berkemas sume bende ni.
Penat giler kot.
Sume penat giler sebab tak cukup tito satu hal.
Datang awal pagi kerah siapkan booth due!
Ketige, macam macamlah.
Dengan cuaca yang tak brapa menentu.
Kejap hujan, kejap panas, kejap hujan.
 Time nga kemas ni hujan memang tak behenti arr.

Then, bile dah siap kemas pe sume.
Time untuk prank plak!
Prank seseorang yang sangat besar name die.
Name bagi kami ni semua sebab kami nak prank lecturer kami sendiri Madam Etty Harniza.
Sebab pe???
Haaa! Bebudak ni nak surprisekan lecturer sebab bufday beliau!
Yang ke brapa?
Muda lagi tau! Baru 35 tahun!
Ade due bijik kek secret resepi Chcolate Indulgence (tak tau arr betoi ke tak spelling die)
 Yang sangat besar sponsored dari beberapa orang student.
Sempoi arr!
At first madam keluar jap sebab nak gi amik anak beliau kat skolah.
Then, madam akan datang balik bersama sama anak beliau.

Then, bile madam dah sampai, ketua program rangkap group member aku ni yang mule.
Die cakap arr yang ade beberapa lecturer tak puas ati sebab program ni macam tiru event orang.
Then, kate ade orang besar nak bawak kes ni ke peringkat yang lebih tinggi lagi untuk tindakan seterusnyer.
Then, time Madam nga tindas tindakan orang besar tersebut tup tup.
Datanglah kek 2 bijik tu kat tepi kiri and kanan madam.
Madam terus terkejut giler giler arr.
Muke terus berubah dari perasaan yang agak dingin ke muke yang ceria yang teramat arr. Hehe~
Pastu nyanyilah kami lagu bufday pe sume & madam potonglah kek tersebut.
Then diedar edarlah sume kek tersebut kepada semua orang.
Wuhh! Layan kot!!
Dah lah lame gler aku tak makan kek secret recipe.
Hurmmmmm....
Tang cter ade orang besar tak puas ati pe sume tu hanyalah REKAAN SEMATA-MATA.
Hehehe~
So, diharapkan tiada salah faham ye kat sini. *peace*

Then, bile dah abis makan pe sume terus kemas saki baki yang tinggal.
Then, pulanglah kerumah masing masing.
Aku samapi kat rumah around 1935.
Memang lenjun arr baju suar aku.
Adehhh~
Terus mandi & layan online.
Nak tito tak dapat plak walaupun nga penat giler.
Around 1200 tito dah.

Picca Time!!!

Ni adelah time Timbalan Pengarah Hal ehwal Akademik wat tinjauan kat booth kami.
Itulah beliau.

Booth kami ade jugak wat games untuk pengunjung.
Memang kecoh arr gak pengunjung duk main.
Yang penting hadiah yang best!!!
& Semua pengunjung agak puas ati.
Itu motif utama selain model yang hensem dan cantik!
Hee~

Ni adelah group aku.
5 orang je ye!
Lelaki 3 orang diblakang tu
& Tudung purple tu & yang depan skali tulah ye!
Kami pakai selempang China

Ini info mengenai Japan
Nampak baju kat kiri tuh?
Ade lagi senornyer model Japan
Tapi duk jalan jalan tak tau kat mane dah. Hehe~

Ni adelah contoh jenis makanan Japan yang famous amos


Ni negara Arab Saudi
Siap makanan Roti Arab ko duk wat sample bagi makan kat orang


Ni booth Arab Saudi

Ini kalau korang tak tau negara mana memang nak kene arr!
Famous dengan martial art tomoi
Hehe~
Dapat sponsor tuh!

Time ni Timbalan Pengarah kat booth Thailand

Ni negara Korea.
Jiran jer ngan booth kami.
Yang blakang belah kanan tu booth kami arr. Hehe~


Time ni suh anak Madam yang tiup lilin tu.
Then, tiup tiup tak padam padam plak. Hehehe~
Comei anak madam ni!

Sesi potong dah agihkan makan!

Abis dah pic.
The rest ade kat photographer arr ye.
Akan diambil kemudian hari.
Ni sume dari handphone aku jer
Yang penting semuanyer happening gler & best!
Tiada pressure dari mane mane pihak langsung.
Itu paling menarik untuk group assignment arr ye!
Semuanya adelah berjalan dengan lancar tiada pape masalah.
Memang terbaik!
Tahniahlah ye!

~ Jaa ~

7 comments:

wanie said...

bestnyaaa weh. awat time kita dulu tadak event ponn ! huhu.

KuaLaM KeinDahaN said...

sgr best kot!
madam kate time tu sbb takut ade pihak yg duk bangkit & persoal event tu klw buat.
then, madam dh check2 event ni adelah salah satu dlm silibus. so, madam terus on kan je nk try ngk.
yang penting proposal arr ye! hehee~

Rara said...

rindu kt gurlz yg 2 org tu..huhu..
ib best!!!

Namaku Asumira said...

wahhhh tringat time zaman skolah dulu
mrsm ade buat UNGA day
sebijik macam program korang
ade booth2 sume
kite dapat negara egypt..
smgt gile oh time tu
siyes rindu gile..

makanan la paling best skali wakaka

KuaLaM KeinDahaN said...

daten - aikk??!!! diorg je ke?? ehem! yg hensem kacak bergaya tu camne? ish! ahahahhaa~

KuaLaM KeinDahaN said...

namaku asumira - owhh really?? mmg best pun. ahaha~

haaa.. kamipun de gak wat makanan. ade chinese pau, mantou, & dim sum & chinese green tea. yg pasti HALAL! hehee~

mmg best! :D

Rara said...

yg kacak pon i rindu..yg xkacak i tak rindu ;p