Wednesday, March 30, 2011

~ 5 Gadgets That I Loved MosT ~

Now I’d like to tell about what kind of gadget that I like or love most in my life.
This things cant be changed with any gadgets EVEN it have the most super COOL system
Or any other products that have most similar with my things.
I don’t mind at all.
So, what are the 5 gadgets I loved most? Haaaa!
Actually, gadgets ni sume adelah gadget yang telahpun aku owned.
To be truth, man cant run from gadget things.
Seriously!
Man => Gadget, Gadget => Man.
Kalau bukan gadgets, keretalah or motorlah yang akan diutamkan,
Nasib aku takde lagi kenderaan.
So, aku takdelah kene pikir pasal bende bende tu sume.
This is s0o0oo00o true man! Babe! Don’t lie!
5 gadget yang paling aku sayang adelah seperti berikut!

i)                    Sony Vaio
Ok! Seriously! Sony Vaio ni memanglah nyawa utama aku.
Sony Vaio ni aku dah jadi “tuan” die lebih dari 3 tahun.
Kire aku dapat before aku masuk UiTM ni.
Walaupun system & any operating dalaman ni sume adelah boleh dikatekan lapuk!
Tapi, aku tetap sayang! Walaupun memori dalaman HANYALAH 120GB, 2GB RAM.
Sangat kecik kan memori die. Susah ohhh.
Dahlah aku ni jenis main download and sumbat je dalam lappy ni.
And piccas jugak memang bersepah sepahlah dalam folder dalam folder.
Kadang kadang tak larat nak cuci kasi clean buh dalam external hard-drive.
Adehh~
Harge time aku beli ni kire mahal lah.
Tapi! Still ok sampai skrang. Boleh diguna pakai.
Actually, mase aritu yang dikatekan yang lappy Vaio aku ni “sakit tenat”
Sampai kene antar ke Center die adelah disebabkan masalah habuk yang terlalu banyak
Kat motor die sehinggakan operating tak berfungsi sebab di cut off.
Macam main suis elektrik kat rumah koranglah.
Kalau tutup main suis tu, abis blanks satu rumahkan.
Macam tu lah yang terjadi akt lappy aku.
Then, lepas di-clean sampai berkilat.
Now! Dah ok! Inilah yang aku gune skrang ni.
Die just deduct dari deposit yang kite bayar jer. RM20 per item.
Macam ne dengan lappy baru aku tu?
Haaa! Dunn wurry people.
Lappy Vaio ni akan diserahkan kat bapak or mama.
Kalau mereka tak mau, lappy ni akan aku serahkan ke Sis Re3n.
So, Sis Re3n! Jage elok elok ye nanti!
Tunggu kepulangan aku nanti. Hehe~

ii)                   Handphone
Haaa! Ni satu lagi nyawa.
Takde handphone ni memang mati kutu gak arr.
Bukan pe, handphone ni walaupun takdelah sangat aku nak bermessage or make any calls sape sapelahkan.
Tapi, aku boleh dengar radio!
Itu sangat penting! Isu semasa & lagu semasa!
So, kire aku still up-to-date arr ye! Hehe~
Handphone yang aku owned ade 2 bijik.

1st ever handphone aku adelah Nokia 7260.
Ni kire handphone paling aku sayanglah.
Bukan pe, die sangat tahan lasak kot!
Balinglah kat mane skalipun. Memang cool abis! Still bernyawa & boleh digune.
Aku start beli handphone tu mase aku umur 16.
Tetapi, skrang ni handphone tu hanyalah sejarah lepas handphone tu buat meragam
Selepas hampir 5-6 tahun digune.
Prob die adelah tak leh dapat signal coverage.
So, kalau nak wat calls or message memang takleh dapat & deliver arr kan.
So, skrang ni aku TERPAKSA gune EX-HANDPHONE Sis Re3n.
Handphone ni just sesuai untuk message sahaja!
And handphone tersebut digunekan oleh line Celcom sebab tak ramai yang message telco tu.
So, save battery! I noe. Hehe~

2nd handphone aku yang aku beli adelah Nokia N95.
Ni kire handphone yang aku sayanglah selepas Nokia 7260.
Ni sebab function yang ade kat Nokia N95 boleh dikatekan perfect bagi aku.
Ade radio, camera 5MP, Bluetooth, WiFi, what else?
Everything is in Nokia N95.
Cume, takde touch screen jer.
So, no worries people. Hehe~
Handphone ni aku start owned sejak aku di semester 2 di UiTM.
Dan yang penting, picca yang diamik memang jelas!!!
So senang nak wat toyol mase test or quiz!
Opps! Kantoi! Ahahaha!


iii)                 External Hard-Drive
External ni banyak function die. Aku ni kaki tangkap gambar pe sume.
So, disebabkan memori Sony Vaio aku adelah sangat rendah,
Then, aku terpaksalah beli external ni untuk bubuh segala bagai piccas lah.
Selain picca, video, muvies, series memang bersepahlah dalam external aku.
Jangan risau!
Sume bende adelah CLEAN.
Tiada dirty ye dalam external aku.
Tak caya?
Mai lah check! Takde hal. Hahaha~
External ni aku beli semasa aku di semester 3.

iv)                 Speaker
Disebabkan aku ni suke dengar lagu. Almost each of time aku akan dengar lagu.
Tak kesahlah lagu lagu dari Vaio aku ataupun radio dari handphone aku.
Aku jenis suke dengar kuat kuat.
So, kalau aku balik rumah kat Selangor memang “bung bang bung bang” arr rumah.
Serious tak tipu!
Tambah tambah time aku nak mandi.
Pergh! Memang “lets party” arr sume! Hahaha~
Music yang loud memang jenis telinga aku dengar.
Tak kesahlah lagu tu jiwang karat ke, rock, disco sume layan.
Aku jenis “Universal Listener” ye.
Tak kesahpun.
So, speaker yang aku owned adelah Sonic Gear Tatoo Duo 2.
Memang superb! 45watts tak silap aku.
Tak penah lagilah aku open sampai abis bile dengar lagu.
Mau jiran jiran report kat polis sebab gangguan bunyi. Hehe~
Aku beli speaker ni time aku semester 4.

v)                  Headphone
Owh man! Headphone ni memang paling best mane mane aku penah beli.
Headphone yang aku gune skrang ni adelah Sony Headphone XBS-300.
Aku dulu dulu memang suke beli headset.
Macam macam jenis dah aku beli and gune.
Sume brand Sony lah. Ni je product yang VERY trusted bagi aku.
Sound yang diorang produce memang superb lah.
Tapi, sayangnyer adelah headset yang aku beli dulu tak tahan lama sangat.
Around setahun or kurang dari 2 years dah rosak.
Samada tali die rosak, or sound headset tu sendiri. Aduhh~
Then, until lah mase ade PC Fair kat KLCC.
Time tu actually saje saje jer gi kat booth Sony.
Nengok nengok. Saje test. Pastu tetibe hati ni teringin nak beli.
Then, lepas bincang dengan mama and kakak.
Aku terus rembat. Mahal plak tuh! RM169.
Harap je PC Fair. Tapi, takde diskaun. Teruk! Free gift pun takde.
Harge Rm70 boleh plak dapat free t-shirt. Teruk teruk!!!
Tapi, tak kesahlah. Bass die bagi perghhh!
Memang serius ko akan teruje arr bile dengar.
Headphone ni aku owned sejak aku di semester 5.

So, tu jerlah 5 gadgets yang paling aku sayang.
Walaupun ade yang rosak & diganti dengan yang baru.
Tapi, ni lah gadgets bagi aku takde tandingan.
Kalau perasan, boleh dikatekan setiap semester aka nada bende baru.
Tu sebab, aku ade duit pinjaman PTPTPU.
Bolehlah beli mahal or murah.
Kalau tak, memang dalam mimpi jerlah berangan. Hehe~
So, lepas ni hajat aku nak owned I-Pod Touch, I Phone 4/Blackberry, I Pad.
3-4 bende ni dalam perhatian aku sekarang ni.
Cepat atau lambat tu jerlah yang akan jadi penanda aras.
Wish me luck k!

Ni adelah sume gadget yang aku ade.

Ni antaranyerlah.

Ihsan akak google yang penuh information

Ihsan cik adek manis google

~ Jaa ~

4 comments:

Dda Ly said...

wawaaa..seronok! hehe best kalau dpt kumpul gadgets kan..:)

meh ke rumah..
~to all drivers in Malaysia..~
keep in touch ye..♥♥♥

::FAIZ FARISH:: said...

hu Kayo kayo

KuaLaM KeinDahaN said...

Dda Ly - a'ah.. klw xdpt tu lah cube nk usaha gak dptkan. wlwpun berthn2. huhu~

KuaLaM KeinDahaN said...

faiz - time tu jer kayo. skrang dh kayap dah.. ahaha~