Wednesday, June 23, 2010

~ Dek Kerana 1 Click Habis SumeNyer HilanG ~

Haa!!
Benar-benar belaka apa yang dikatakan ini. Bukan apa, fikirkan apa yang akan berlaku sekiranye bende yang korang simpan bertahun-tahun dan hanya "1 click" abis! abis sumenyer. Apa yang abis?? Yang bertahun-tahun korang duk simpan tu lah yang habis.
Damn!
Then, bende ni terjadi kat aku ok!
I REPEAT, IT HAPPEN TO ME!
Arghhh!!!
Ape yang aku duk merepek ni??
Apa yang hilang??
Apa yang bertahun-tahunkah ini??
Apa yang "1 click" tu??
Apa yang aku cube sampaikan nih?


OK!
Let me tell yea my story.
1st of all, OK, Now im 21st.
Need to have new Identity Card known as "MyCard" in Malaysia.
Then, Yeah! that the story i wanna tell. Hehehe~
Ok, Ermmm... Last Monday i went to Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) to make my new IC / MyCard.
Apa yang hilang??
BAhaha~
OK, surely my classmates or people who knows me or saw me damn yeah! would be "Arghh!", what happen to ur face???
Wahaha~
OK! Actually, just because i want to make a new IC, i just throw away all my beard, misai and seangkatan dgnnyer. Damn!!!
For almost 1 1/2 - 2 years aku simpan sume tu, then suddenly, hilang??
Hahaha~

Apa yang "1 click"??
Haa~ Sini aku baru nk start cter..
Last monday aku g JPN VIP Putrajaya around o'clock 1500 kot.
Then, cari parking dahlah tak jumpe-jumpe. Bengong tol!!!
Pastu, kene park jauh SubhanAllah...
Dekat 6-7 ratus meter gak arr berjalan kaki dari tempat park.
Cz, Putrajaya tempat parking die pelik skit, tambah-tambah dengan bangunan kerajaan.
Bayangkan sebentar ye?
Bangunan besar-besar dekat 3-4 bijik sekeliling, and parking die ade satu lapang padang besar. macam tu lah tempat die & sepanjang area tu. kire dah macam kat Amerika, bangunan berblock block, parking satu padang... Haa.. Dapat tak ape duk merepek ni???
Tak dapat?? Abaikan.
Aku teruskan lagi cter karut aku nih sampai korang sume pening ye.
Pastu, dah sampai kat JPN ni, dah berpeluh-peluh aku, dengan panas Malaysia yang unik.
Masuk-masuk aku tanye receptionist, "sorry, saya nak tanye, saya nak wat IC baru, kat mane ye?"
Brother tu jawab dengan senyuman yang macho "tingkat 2 ye".
Akupun, "ok. tq."
Pergilah naik dengan bangunan yang tersergam indah besar plak tu.
Pastu, aku terus cari toilet, nak betoi-betoikan rambut pe sume. Wahahaha.
Actually aku nak lap peloh-peloh.. Hehe~
Pastu gi kaunter pertanyaan amik nombor giliran.
Wahh! Akak jaga kaunter ni manis-manis jugak rupenyer ye.
Hahaha.. Sungguh tak sangka. Peramah plak tu.
PAstu, aku isilah form yang perlu cz nak tukar alamat skalikan.
Then, tunggu nombor giliran aku panggil.
Tunggu & tunggu.
Nomborku dipanggil.
Akupun pergilah kaunter 6.
Wahh, gadis yang menjaga.. Hahaha~
Ade sedikit perbualan ye antara kami,
Gadis tak tau nama = Selamat Petang.
Aku= Angguk kepala je sambil senyum manis. (Wahahaha)
Gadis tak tau nama =Boleh saya mintak IC.
Aku = Ok. Aku pun bagi jerlah.
Gadis tak tau nama =Owh! Melayu? Saya ingat chinese tadi. Tu saya cakap selamat petang.
Aku= Haha. Senyum-senyum jer. Cz dah biasa sangat. Dah Tak larat nak jawab. Hehe~
Gadis tak tau nama =Ade mix ke?
Aku = A'ah.
Gadis tak tau nama =Mak?
Aku = YuP.. :)
Gadis tak tau nama =Owh, patutlah.
Aku = Hahahaa. Just gelak-gelak senyum. (still xlarat cz jalan jauh & penat) Hehehe~ Stamina dah kurang gler nih. Makan tito On9 jer ari-ari.
Gadis tak tau nama =So, adik kene bayar RM10 ok?
Aku = Bayarlah sambil die suh buh cap-cap jari kiri & kanan sume tuh.

Dah settle, Gadis tak tau nama tu cakap, so, nanti adik gi kaunter antara 15-17 untuk amik picca.
Then, aku tanye bile leh siap IC nih?
Die cakap dalam masa 24jam.
Then, ok.
Gadis tak tau nama ni manis orangnyer ye. Wahahaha... Suke aku nengok die cara interaksi ngan aku.
Seronok.. Plus, iepun leh tahan gaklah manisnyer.. HUhu~
Then, g amik picca.
PArt ni agak seronok skit, aku duduk, depan ni cameralah ye, bawah camera ade cermin yang agak besar gaklah cz nak bagi kite nengok muke kite time nak senyum betoi-betoi rambut pe sume. Hehe~
PAstu, akak camera ni cakap "adik duduk sandar kebelakang ye.
Pastu dah amik picca, akak ni leh cakap pe tau?
Haa. Dah abis dah, so, adeik dah boleh balik. Wahahahaa... Nak aje aku pelempang die. Akakaka.
Tak sopan betol. Ish Ish...
See???? Just kerana "1 click", abis sume janggut trademark aku yang bertahun-tahun simpan.. Ish ISh~
Pastu, yesterday aku g JPN balik cz nak amik IC baru..
Macam biasalah, kene amik nombor giliran pe sume, then, tunggu.
Pastu, nombor aku pun naik dengan bangganyer.
Aku g amik. Wahh! Encemnyer. Bahahaa...

Korang sume nak tengok?? Daaaaa...... Tak payahlah ye...

Nak???

IC lama leh arr.. Yang baru ermmm.... Akan dipertimbangkan...

So ni lah muke aku time darjah 6 ye sume sume. Wahaahaha.. Chinese abiskan??
Tinggal kenangan jer IC ni.. Huhu~

So, aku just leh reveal yang lame je ye.. Yang baru secret for my own.. Hehe~
So, Papai~

~ Jaa ~

5 comments:

wanie said...

ahaa nanti aku curi2 amik wallet hg naa.
tengok ic baru. wakakaka.

weyy, gila cepat koot 24 jam jaa.
aku buat kena 3 mnggu !
baru ja amik last week. hoho.

KuaLaM KeinDahaN said...

ngahahaa... akan ku jaga sentiasa supaya x terlepas kt ang. ahahhaa....

a'ah.. 24 jam je.. aku time tu wat kt putrajaya, klw amik kt cawangan kene tggu 2-3 mggu die ckp.. baik aku amik je kt putrajaya.. bkn jauh mana pun.. haahahaa...
plus, kakak aku wat surat branak baru on d spot siap. die terus print out.. hahaah~ efficient gler...

*loue me* said...

gelak guling2 sambil kona baring... (buat slama 10x)..ok dah.stop!
giler buruk muka ko dulu.macam budak kecik yg berhingus lg.hahahahaha

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

hahaha aku rasa nak piat telinga adik ko reen.. muka jenis tak bersalah.. baik giler.. lepas mimpi basah terus jadi galah.. opss.. basah ke?? muahahahaha

KuaLaM KeinDahaN said...

akak re3n=wahahaha... ko xtau ke aku ni lah paling innocence ok!! apa aku buat?? daaa~ ;D\

akak mulan=wahahahaa... jgn! jgn! mmg baik nih.. xwat papepun... amboi.. apa yg basah?? kena simbah air sbb bgn lmbat ade arr.. ahahaha~